Upnp kan je beter uitschakelen

UPnP staat voor Universal Plug and Play en staat standaard aan op je modem/router. Deze service maakt het mogelijk om in samenwerking met NAT, wat staat voor Network Adress Translation, om poorten open te zetten naar binnen en naar buiten. Het Internet maakt gebruik van 65.000 virtuele poorten. Deze zie je niet maar zijn er wel. De poorten zijn nodig omdat de verschillende diensten die mensen gebruiken verschillende specificaties en eisen hebben. Zo is er een poort voor het bezoeken van websites 80, het uploaden/downloaden van bestanden 21, het versturen van e-mail 25 en het ontvangen van e-mail 110. Dit zijn de vier bekendste.

Naast deze vier heb je ook nog programma’s zoals downloadprogramma’s en Windows Messenger die weer andere poorten gebruiken. Al deze poorten moeten open en dicht gezet worden. Dit wordt gedaan door UPnP die geen onderscheid maakt in het programma dat vraagt om een bepaalde poort open te zetten. Hier komt meteen het grote nadeel naar voren dat hackers, virussen, trojans etc hier misbruik van kunnen maken. Hoe handig de service is, wordt het toch aangeraden de service uit te schakelen in je modem/router. Raadpleeg hiervoor de documentatie. De kans bestaat wel dat je zelf poorten open moet zetten, maar je netwerk en computers worden er wel veiliger mee. Deze service kan je al helemaal uitschakelen als er alleen maar websites bezocht en e-mails verstuurd worden en dus geen gebruik word gemaakt van andere software zoals Windows Messenger.

Natuurlijk bied een goede firewall ook hulp. Deze vraagt namelijk ook of een bepaald programma verbinding mag maken. In de meeste gevallen staat er dan ook bij via welke poort. Vertrouw je het niet omdat je het programma niet kent of niet begrijpt waarom hij die poort neemt, blokkeer het programma dan.

Heb je weinig ervaring met het instellen van je router/modem. Laat het dan doen door iemand met ervaring.

Reacties zijn gesloten.