Draadloos netwerk oplossingen voor problemen en beveiliging

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een draadloos netwerk in huis liggen. In de meeste gevallen krijg je het standaard bij je internet abonnement. Toch levert het nog wel eens problemen op. Het werkt niet, of nog erger, het is niet beveiligd. In de onderstaande overzichten vind je een aantal oplossingen wanneer het niet werkt en tips om je netwerk goed te beveiligen.

De onderstaande overzichten zijn niet gesorteerd op volgorde van aanpak omdat er telkens regels aan toegevoegd zijn. Lees de overzichten gewoon door en probeer alle punten uit.

Mijn draadloos werkt niet goed, wat kan ik doen?

 1. Herstart je modem/router door de schakelaar aan de achterkant te gebruiken of de stekker eruit te trekken. Wacht vervolgens 1 minuut voordat je de stekker terug stopt. De modem/router gaat daarna opnieuw opstarten, dit kan enkele minuten duren.
 2. Start je computer opnieuw op.
 3. Verwijder de instellingen van je draadloos netwerk uit de computer.
 4. Controleer of er geen beveiligingssoftware aan staat die je draadloos blokkeert. Het blokkeren van een bepaald programma is al voldoende om het niet of niet juist te laten werken. Schakel hem uit en probeer het vervolgens nogmaals. Zorg er daarna wel voor dat je de firewall goed instelt zodat hij gewoon aan kan blijven staan.
 5. Maak je gebruik van MAC filtering in de router (zie punt 5 in de lijst met beveiligingtips hieronder). Voeg dan eerst het MAC adres van het netwerkapparaat in.
 6. Heb je de beveiligingsleutel (WEP/WPA/WPA2) goed ingevuld, de sleutel is hoofdlettergevoelig.
 7. Ondersteund de netwerkapparatuur die je wilt gebruiken wel de beveiligingstechniek die je modem/router gebruikt. Ondersteund hij bijvoorbeeld WPA of WPA2?
 8. Sluit de laptop of computer aan via de kabel op de modem/router en controleer of je zo wel gebruik kan maken van het internet.
 9. Als je gebruik maakt van een losse modem en router, controleer dan eerst net zoals in stap 8, of de router wel internetverbinding heeft. De router moet die namelijk van de modem krijgen.
 10. Stel in de modem/router een ander kanaal in. In de meeste gevallen staat deze optie op Automatisch of nummer 11. Apparaten zoals magnetrons kunnen storing veroorzaken wanneer deze op hetzelfde kanaal zitten.
 11. Heb je geen volledige dekking? Plaats de modem/router dan eens op een andere verdieping, onder het trappengat of in het midden van het huis.

Hoe kan ik mijn draadloos goed beveiligen?

 1. Wijzig altijd de standaard netwerknaam naar bijvoorbeeld je achternaam of iets anders herkenbaars.
 2. Maak gebruik van de laatste beveiligingstechnieken die je apparatuur aanbiedt. Controleer wel of alle apparatuur dat ook ondersteunt, dus ook je adapters!
 3. Maak gebruik van een netwerksleutel van voldoende lengte. Deze kan lang zijn omdat je hem zelden in hoeft te voeren. Woorden die uit het woordenboek komen of namen van bijvoorbeeld kinderen, families en huisdieren worden afgeraden. Deze zijn zeer makkelijk te kraken. Een voorbeeld van een goede sleutel is: D32kd20Ak3vdn29sDOabn9cDNN.
 4. Schakel je netwerknaam, word ook wel SSID genoemd uit. Hierdoor moet je wel handmatig een verbinding opzetten op je computer, maar een buitenstaander moet eerst je naam weten voordat hij verbinding kan maken met je netwerk.
 5. Maak gebruik van MAC filtering. MAC is het unieke adres van ieder netwerkapparaat en staat meestal op de achterkant of verpakking van het apparaat. Hiermee kan je aangeven wie wel verbinding mag maken met het netwerk en wie niet. Let op: deze techniek valt te omzeilen, maar maak er gerust gebruik van. Deze instellingen moeten wel gedaan worden in de modem/router. Het nadeel is wel dat als er een nieuwe adapter komt, denk aan de laptop van je kinderen, deze eerst toegevoegt moet worden aan de modem/router!
 6. Maak gebruik van kabels in plaats van draadloos, deze techniek is veiliger en stabieler.
 7. Beveilig je modem/router met een sterke gebruikersnaam en wachtwoord. Laat deze in ieder geval niet op de standaard instellingen staan.

Reacties zijn gesloten.