Plan van Aanpak een document voor opdrachtnemer en opdrachtgever

Vanaf het begin van mijn ICT opleidingen heb ik Plan van Aanpak documenten moeten leren schrijven. Toen nog geheel onbekend, nu jaren later, is dat compleet verandert. Het heeft zijn waarde al enkele keren bewezen. Aangezien ik al jaren werk met een Plan van Aanpak op school en op mijn werk heb ik sinds vorig jaar een standaard gemaakt. Alle documenten maak ik in dezelfde opbouw, lekker makkelijk. Hoef je alleen de inhoud aan te passen. Dit document is geschikt voor zowel scholieren, particulieren en werknemers.

Waarom een Plan van Aanpak?
Je schrijft een Plan van Aanpak om meer inzicht te krijgen in de opdracht of het project. Daarnaast kan het ook een contract vormen tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Zo weten beide partijen wat er wel en wat er niet gemaakt word.

Is dit document gebaseerd op een officiële standaard?
Het document is gebaseerd op verschillende boeken, websites, feedback van personen en eigen ervaring. Wil je een echt project document schrijven gebaseerd op een officiële standaard, dan verwijs ik je naar Prince2.

Hoelang duurt het schrijven van een Plan van Aanpak?
Met het document dat je op deze pagina kan downloaden ongeveer 1 tot 2 uur. Dit is wel afhankelijk van omvang van je project.

Zou je adviseren een Plan van Aanpak te schrijven?
Nee, ik vind het leuk onzin verhalen te typen. Natuurlijk adviseer ik dat. Het vormt een schriftelijk bewijs. Het stelt verplichtingen voor jou als opdrachtnemer maar ook voor je opdrachtgever.

Mag ik dit document gratis gebruiken?
Ja, dat mag. Zelfs commercieel. Wel hoor ik graag je mening over het document en waarvoor je het gebruikt hebt.

Moet ik altijd alle hoofdstukken en paragraven invullen?
Nee, dit moet je per project beoordelen of het wel relevant is.

Moet een Plan van Aanpak kort, uitgebreid, technisch of simpel zijn?
Houd het zo kort en simpel mogelijk. Je opdrachtgever heeft meestal weinig tijd en kennis van ICT, anders had hij/zij het wel zelf gedaan!

Download het Plan van Aanpak document

Reacties zijn gesloten.