Geen Visio maar MySQL Workbench voor ERD

Op het werk ben ik samen met mijn baas een aantal maanden naast mijn werkzaamheden op zoek geweest naar een programma om ERD’s (Entiteiten Relatie Diagrammen) te maken en direct om te zetten naar een SQL script. Voorheen maakte ik een ERD altijd met Microsoft Visio wat op zich niet een slecht programma was maar die export functionaliteit ontbrak daar wel.

In januari heb ik een project opgeleverd waarvoor ik ook een ERD moest maken die ruim 30 tabellen telde. Een enorm ERD en hoe onlogisch zou het zijn om deze gegevens opnieuw in een database in te moeten voeren.

Van de week ging ik dus weer verder met zoeken en ik ben uitgekomen op het gratis programma MySQL Workbench. Daarnaast is er ook een betaalde versie met meer functionaliteiten, maar tot nu toe voldoet de gratis versie. Je kunt er ERD’s mee maken en exporteren naar diverse bestanden zoals SQL, PDF, PNG.

Natuurlijk werkt dit programma alleen met MySQL databases. Misschien dat Microsoft zelf al wel een programma daarvoor heeft. Oracle heeft het voor zijn database wel.

Het programma is even wennen, maar daarna werkt het heel fijn. Soms zit er wel een kleine vertraging in met het bijwerken van de tabelgegevens maar daar valt mee te leven. Daarnaast waar je in Visio gebruik maakt van 1 muisklik zijn het er in dit programma soms 2. Het belangrijkste is de tijdwinst die je ermee behaald, dit is in principe een halvering van de tijd.

Download MySQL Workbench (gratis)

 Screenshot van het programma MySQL Workbench.

Reacties zijn gesloten.