Privacy en 419 fraude

Voor mijn afstudeerstage bij de Efteling beperk ik me niet alleen tot hardware/software maar kijk ook naar onderwerpen zoals gegevensverwerking en privacy. Je mag niet zomaar alle gegevens verwerken en zelfs de locatie waar dat wordt gedaan heeft daar invloed op.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens houdt zich daarmee hier in Nederland bezig en is een afgeleidde van de Europese wet. Hierdoor gelden over het algemeen dezelfde regels in Nederland als in andere Europese landen. In landen als bijvoorbeeld de VS gelden weer andere regels. Wanneer je dus gegevens in een ander land gaat bewaren of verwerken verdiep je dan ook in de wetten.

Maar dit is niet de reden voor mijn artikel. In een vakblad over privacy, beveiliging en fraude kwam ik het begrip 419 fraude tegen. Door de jaren heen heb ik veel gelezen en weet ik wel wat hacken, spam, malware etc. betekent, maar dit begrip was nieuw voor mij.

Het houdt in dat je als gebruiker via e-mail wordt opgelicht. Je kent vast de e-mails wel waarin bergen met geld worden beloofd, ze worden dagelijks verstuurd als spam. Het gaat om miljoenen, alleen moet je van tevoren wel wat geld investeren (1.000 tot 10.000 euro). Het grote nadeel is dat je meestel geen geld ontvangt en dus ook je investering kwijt bent.

419 Fraude is een verwijzing naar een artikel in het Nigeriaans wetboek van strafrecht waarin staat dat het verboden is om mensen op een dergelijk manier op te lichten. Hier in Nederland wordt er dan vaak gesproken over zwendel en in het Engels Advance Free Fraud. Dit soort praktijken wordt tegenwoordig ook door andere landen gebruikt.
Op internet zijn voorbeelden van e-mailberichten te vinden die verstuurd worden. De beste oplossing is om een bericht direct te verwijderen.

Voorbeelden van e-mailberichten die verstuurd worden met onderwerpen als:

  • Een stervende rijkaard wil niet dat zijn familie zijn geld krijgt.
  • Gefeliciteerd, u heeft een prijs gewonnen in de loterij.
  • Een rijk familielid in een ver land is overleden zonder naaste familie.
  • Een oplichter mailt namens een (landbouw)bedrijf in Afrika.

Reacties zijn gesloten.