Windows register herstellen via de commandprompt

Zoals bij velen bekent is het register het kloppende hart van de pc. Verwijder het register en je pc werkt niet meer. Maar wat nu als het register beschadigd is.

Afgelopen weekend kreeg ik de melding dat het bestand \windows\system32\config\system beschadig was. Ik kreeg tevens een status code: 0XC000225 te zien.

In de map C:\WINDOWS\ repair vindt je een kopie van het register zoals het was toen je de pc hebt geïnstalleerd. Niet erg handig als je pc al een paar jaar oud is. In C:\WINDOWS\system32\config vind je de bestanden die op dit moment door het register worden gebruikt.

Echter is er vanaf Windows XP ook de functionaliteit Systeemherstel meegeleverd die standaard aan staat. Deze maakt om de zoveel tijd ook een back-up van het register. Maar wat nou als je niet bij Systeemherstel kan komen om je register te kunnen herstellen. Dan kan je gebruik maken van de Commandprompt door je pc op te starten vanaf een Windows XP of Vista cd.

Het uitvoeren van de onderstaande commando’s geschiet geheel op EIGEN risico!

De onderstaande stappen werken alleen als Systeemherstel aan staat en herstelpunten heeft gemaakt. Voor het gemak ga ik ervan uit dat je al in de  Commandprompt zit.

1. Type vervolgens de onderstaande commando’s in:
C:\Windows>CD C:\system~1\_resto~1
C:\system~1\_resto~1\>dir

Vervolgens zie je een lijst met mappen die allemaal bestaan uit de letters RP + een uniek nummer.

2. Type nu bijvoorbeeld het op een na hoogste nummer in voorafgaand met de letters RP:
C:\system~1\_resto~1>cd rp12

3. Type nu het onderstaande commando om in de register back-up map te komen:
C:\system~1\_resto~1\rp12>cd snapshot

4. Type nu het onderstaande commando voor een overzicht van de back-up bestanden.
C:\system~1\_resto~1\rp12\snapshot>dir

Zoals je ziet zijn er een heleboel bestanden. De belangrijkste zijn degene die eindigen op: _SAM, _SECURITY, _SOFTWARE, _SYSTEM.

Op internet wordt geschreven dat als je een van de bovenstaande bestanden herstelt, de andere ook moet herstellen. Of dit waar is weet ik niet, maar ik wilde het hier toch even bespreken.

Laten we even terug gaan naar het probleem waarmee dit artikel begon. Het SYSTEM bestand was beschadigd, om dit te herstellen kan ik het commando in stap 5 uitvoeren.

5. Kopieer een register back-up bestand:
copy _registry_machine_system c:\windows\system32\config\system

Na het drukken op ENTER zal er om een bevestiging worden gevraagd die je met Y moet beantwoorden om het kopiëren uit te voeren.

Start na het kopiëren van een of meerdere bestanden de pc opnieuw op om te zien of het probleem is opgelost.

Reacties zijn gesloten.