Back-up maken het beste resultaat

Veel mensen maken al een back-up, het gaat steeds gemakkelijker door programma’s  die in Windows zitten verwerkt of door apparaten aan te sluiten op een netwerk zoals een NAS (network attached storage).

Maar helaas zijn er nog mensen die het niet doen omdat ze het niet weten of omdat ze er geen zin in hebben. Laten we nou eerlijk zijn; het maken van back-up is weggegooide tijd laten we hopen van wel. Heb je wel een back-up nodig dan is of je computer kapot gegaan, afgebrand, gestolen, of je kinderen hebben per ongeluk je map met belastingaangiftes verwijderd.

Laten we eens kijken naar een aantal situaties die ik in het verleden ben tegengekomen….

“Ik maak geen back-up waarom zou ik?”
Slecht idee om geen back-up te maken. Het kan voorkomen dat je toch blij zou zijn als je nog een back-up had. Veel mensen zeggen dan al snel dat ze geen belangrijke bestanden hebben. Ohja …. en die foto’s van vakanties of die van oma die 3 jaar geleden is overleden. Reken eens de waarde uit van die foto’s, meestal is het van onschatbare waarde.

“Ik maak een back-up op een cd/dvd.”
Een goed begin, alleen zijn cd’s beperkt in opslag en na verloop van tijd vergaan ze, lees daarvoor het artikel gebrande cd’s vergaan binnen twee jaar.

“Ik maak een back-up op een USB stick / externe harde schijf”
Deze mediums blijven kwalitatief goed, zijn in aanschaf tegenwoordig zeer goedkoop (vanaf 50 euro) en ook klein van formaat. De voorkeur zou uitgaan naar een externe harde schijf omdat deze meer opslag ondersteund.

“Ik maak ieder jaar één back-up.”
Dat betekent dus dat je ruim 300 dagen achterloopt met je back-up en in 300 dagen doe je enorm veel op een computer. Foto’s toevoegen/verwijderen, belastingaangifte, e-mails die komen en gaan.

Probeer afhankelijk van de hoeveelheid tijd dat je gebruik maakt van de computer te bepalen hoeveel dagen verlies acceptabel is. Het aantal dagen verlies is in dit geval dus het aantal dagen tussen het maken van een back-up.

“Ik maak telkens maar één back-up en gooi de vorige weg.”
Dit is niet de beste oplossing, beter zou zijn om telkens een nieuwe back-up te maken maar wel de oude te bewaren. Stel je hebt back-up A en back-up B. Dan kan het voorkomen dat het bestand dat je van de back-up wilt halen op B al verwijderd is was maar niet op A.

De back-up software van Windows 7 ondersteund al de mogelijkheid om alle back-ups die je maakt te behouden. Je kan dus kiezen om back-up B terug te zetten of back-up A.

“Ik bewaar mijn back-up altijd bij mijn computer.”
Niet verstandig, stel je computer wordt gestolen dan nemen ze net zo snel die externe harde schijf mee. Stel je computer vliegt in brand, dan zal die harde schijf net zo snel mee branden.

Bewaar hem ergens anders in huis, natuurlijk op een veilige plek, maar waar je hem wel snel kan pakken in geval van nood.

“Ik bewaar mijn back-up buiten huis door gebruik te maken van een online back-up dienst.”
Dit kost op jaarbasis wel iets meer maar is veilig. De kans dat je huis afbrand en het bedrijf waar jouw back-up wordt bewaard is nihil. Er zijn genoeg bedrijven die deze dienst aanbieden.

Sommige bieden heel veel ruimte aan voor weinig geld en anderen juist de mogelijkheid om meerdere back-ups te maken (oude back-up wordt dus niet verwijderd).

“Ik maak een back-up maar controleer hem nooit of hij wel gelukt is.”
Niet verstandig. Sommige software kan controleren of de back-up geslaagd is, maar toch is het wijs om zo nu en dan zelf even te kijken of de back-up goed is gegaan. Je hoeft dan natuurlijk niet alle bestanden te controleren. Controleer bijvoorbeeld of de laatst 5 nieuwe/gewijzigde bestanden op je back-up staan. Dit hoef je natuurlijk niet iedere keer te doen.

“Mijn back-up kan je alleen bekijken als je het wachtwoord weet.”
Heel goed, zorg er wel voor dat het wachtwoord lang is en bijvoorbeeld ook vreemde tekens bevat. Je moet overigens niet het wachtwoord vergeten want dan heb je wel een probleem. Schrijf het wachtwoord niet op een blaadje dat je vervolgens bij je computer laat slingeren!

“Ik encrypt/codeer mijn back-up.”
Heel goed, nu kan niemand je bestanden lezen tenzij ze de sleutel hebben waarmee je gegevens gecodeerd zijn. Coderen is het onleesbaar maken van bestanden door middel van een unieke sleutel. Hoe langer de sleutel hoe veiliger de bestanden zijn. Je moet natuurlijk niet de sleutel kwijtraken anders kan je zelf ook niet meer bij je bestanden.

“Ik maak gebruik van een Network Attached Storage (NAS).”
Dit is mogelijk de duurste oplossing van alle besproken situaties op deze pagina. Het grote voordeel is dat je een NAS ergens in huis kan plaatsen en aan kan sluiten op je bekabeld of draadloos netwerk. Hij kan vervolgens zelfstandig back-ups maken van je computer, laptop etc. In aanschaf begint deze rond de 150 euro, maar daarnaast zal de NAS ook altijd aan moeten staan waardoor ook de stroomkosten hoger uitvallen.

Zoals je ziet zijn er dus genoeg goede en slechte situaties en ik hoop dat je nu ook besloten hebt om een back-up te gaan maken. Ik zelf maak wekelijks een back-up en het kost mij amper tijd, maar ik heb wel een back-up mocht het ooit nodig zijn.

Reacties zijn gesloten.