Gratis of betaalde antivirus/firewall

Avast, AVG, McAfee, Symantec en ga zo daar. Allemaal bekende bedrijven die beveiligingssoftware uitbrengen. Sommige beperken zich tot antivirus maar de meeste bieden ook firewall bescherming aan. Het is iets wat niet meer weg te denken valt uit het dagelijks leven.

Veel bedrijven bieden een gratis versie aan die beperkt is in functionaliteit. Maar is dat anno 2012 nog wel voldoende is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Deze vraag is simpel te beantwoord met “ja” en “nee”:

Ja, een gratis variant is voldoende als je een beetje doet internetten en een e-mailtje doet versturen.

Nee, een gratis variant is niet voldoende wanneer je er je financiële zaken mee regelt (ook belasting), bestellingen plaatst via internet en/of je computer voor zakelijke doeleinden gebruikt.

Over het algemeen kan je het beste een licentie kopen. De kosten zijn ongeveer 40 euro per jaar en je kan tegenwoordig ook voor meer jaren kiezen. Hoef je er een aantal jaren ook niet naar om te kijken. Hiervoor krijg je wel een betere beveiliging. Wat is nou beter, op jaarbasis 40 euro betalen of in een keer 2000 euro kwijtraken door een virus, trojan etc.

Antivirus versus firewall:
Een antivirus is iets anders van een firewall. Houd hier dus rekening mee tijdens het aanschaffen van een licentie. De goedkoopste licenties bevatten meestal alleen een antivirus programma. Vaak kom je ook een term tegen als “internet security”, dan zit er meestal een antivirus en firewall programma in.

De beste beveiliging/keuze:
Ieder jaar worden er diverse testen gedaan. Dan heeft dat bedrijf de beste beveiliging en het jaar erop is het weer een ander. In zo’n test wordt er naar verschillende aspecten gekeken zoals hoeveel virussen worden er gevonden, hoe zwaar belast hij de computer (programma draait constant op de achtergrond), hoe vaak komen er updates uit.

Het is dus moeilijk te zeggen welk pakket nu het beste is omdat alle bedrijven constant verbeteringen doorvoeren. Zelf ben ik zeer te spreken over Avast.

Reacties zijn gesloten.