Ik heb een bestand verwijderd maar dat wilde ik niet

We maken het allemaal wel eens mee dat je per ongeluk die ene foto of dat Excel document met belangrijke telefoonnummers hebt verwijderd en dat je er ook geen back-up van hebt gemaakt. Maar weet u dat bestanden die u verwijderd ook weer terug kan halen. De kans van slagen hangt af van de hoeveelheid vrije ruimte op de harde schijf. Voordat we ingaan op hoe u bestanden terug kan halen gaan we eerst kijken naar hoe bestanden worden opgeslagen en verwijderd.

Bestanden opslaan en verwijderen:
Bestanden worden opgeslagen op de harde schijf die in uw computer zit. In die harde schijf zitten allemaal vakjes en in ieder vakje zit een bestand. Afhankelijk van de grootte van het bestand kan het bestand in meerdere vakjes worden opgeslagen. De computer zal het bestand opknippen in blokken en ook weer aan elkaar plakken wanneer u uw bestand opvraagt.

Waar de bestanden worden opgeslagen en in hoeveel vakjes wordt bijgehouden in een overzicht, net als het register in een hotel of restaurant. Als u dus een bestand opvraagt zal in het register gekeken worden in welke vakje of vakjes het bestand is opgeslagen.

Wanneer u bijvoorbeeld bestand A verwijderd dan zal de computer de vermelding in het register verwijderen. De computer weet dus niet meer waar bestand A “staat”, maar het bestand wordt dus “niet” verwijderd. Echter wanneer u een ander bestand opslaat dan zal de computer denken dat het vakje waar bestand A in staat leeg is. Hij kan daar vervolgens het bestand in opslaan. Nu is bestand A echt verwijderd, eigenlijk overschreven.

Hoelang het duurt voordat een vakje waarvan het bestand uit het register is verwijderd wordt overgeschreven is afhankelijk van de grootte van je harde schijf. Als je nog maar 15% vrije ruimte overhebt is de kans vrij klein. De computer heeft dan namelijk maar een beperkt aantal vakjes om bestanden in op te slaan.

Defragmenteren heeft invloed:
Zoals hierboven als is toegelicht bestaat de mogelijkheid dat een bestand verdeelt over meerdere vakjes wordt opgeslagen. De kans bestaat dat deze vakjes niet naast elkaar liggen maar verspreid over alle vakjes heen. Hierdoor duurt het dus langer voordat het bestand weer aan elkaar geplakt is. Vergelijk het dat je een bord, mes en vork in heel het huis moet zoeken i.p.v. in de keuken. De oplossing hiervoor is defragmenteren. Hiermee worden de losse vakjes bij elkaar gezet zodat de computer bestanden sneller aan elkaar geplakt heeft.

Dit betekent wel dat vakjes worden verplaatst en het register wordt bijgewerkt. Dit heeft dus ook invloed op het terug halen van een bestand dat je per ongeluk had verwijderd. Dat ene vakje waar je bestand in stond is mogelijk overschreven door een bestand dat nog wel bestaat maar eerst opslagen was in een ander vakje.

Een goed en gratis programma om te defragmenteren is Defraggler.

Een bestand terughalen:
Om een bestand terug te halen kunt u gebruik maken van het gratis Piriform Recuva. Dit programma biedt een wizard aan waar u op kunt geven wat u kwijt bent. Daarnaast is er ook een modus voor geavanceerde gebruikers.

Voor het beste resultaat kunt u de computer, na het per ongeluk verwijderen van een bestand, zo min mogelijk gebruiken. Installeer Piriform Recuva en volg de stappen. Het kan soms uren duren voordat er resultaat is en natuurlijk bestaat de kans dat het bestand al helemaal of gedeeltelijk is overschreven met een ander bestand.

Als u het bestand toch terug kunt halen wordt geadviseerd het bestand op te slaan op een USB stick of externe schijf. Dit om te voorkomen dat u tijdens het herstellen van het bestand mogelijk een ander bestand dat u wilde terughalen overschrijft.

Een bestand echt van de harde schijf verwijderen:
Nu is het mogelijk om bestanden die verwijderd zijn uit het register ook echt van de harde schijf te verwijderen. In de IT wereld wordt dit ook wel “wipen” genoemd. Dit is iets anders als “formatteren”. De vakjes die gevuld zijn met bestanden, die eigenlijk verwijderd zijn, worden een aantal keren met nullen en enen overschreven. Eigenlijk dus met nepbestanden. Hoe vaker je dit proces herhaalt hoe kleiner de kans dat een bestand nog teruggehaald kan worden. Hoelang wipen duurt is afhankelijk van de hoeveelheid data die gewiped moet worden en hoe vaak. Meestal is 3 tot 7 keer voldoende voor particulieren.

In het overzicht “Downloads” op deze website tref je een handleiding aan met de naam “Handleiding Harde schijf wissen v1”. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een harde schijf kan wipen.

Reacties zijn gesloten.