Computer schoonmaken

Ik krijg vaak de vraag of een computer ook schoongemaakt moet worden met een doekje of de stofzuiger. Het antwoord is “ja”, net als je tafel en vloer mag je ook je computer schoonmaken. De vervolgvraag die dan wordt gesteld is “hoe dan?”. Dat vertel ik in onderstaand artikel. Lees het hele artikel voordat je begint. Schoonmaken is op eigen risico.

Onderstaande artikel geldt natuurlijk ook voor je beeldscherm of laptop. Schroef deze alleen niet open. Meestal zijn deze heel compact gebouwd waardoor er minder plek is voor stof.

Waarom schoonmaken:
Hoe meer stof er in een computer zit des te sneller stijgt de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur hoe harder de ventilatoren moeten draaien om de computer koel te houden en hoe meer geluid je hoort. Daarnaast stijgt de kans op brand als er veel stof in je computer zit. De voordelen zijn dus een stillere, zelfs snellere en veiligere computer.

Sinds de laatste jaren zijn computers uitgerust met temperatuursensoren die ervoor zorgen dat de computer uitvalt als deze boven een bepaalde temperatuur komt.

Wanneer schoonmaken:
Afhankelijk van het gebruik van je computer zou je het een of twee keer per jaar kunnen doen. De hoeveelheid stof is afhankelijk of je computer koude lucht aanzuigt of warme lucht uitblaast. In het eerste geval zuigt hij dus ook stof mee naar binnen. Als je zorgt dat de ruimte zoveel mogelijk stofvrij is dan zal er minder stof in de computer komen.

Wat heb je nodig:
– Emmer water
– Schoonmaak doek die niet pluist
– Antistatisch doekje voor je beeldscherm
– Stofzuiger, een met kracht en mondstuk
– Laken of krant om de computer op te leggen
– Schroevendraaier

Voorbereiding:
Koppel je computer los en zorg dat er geen stroom meer aangesloten is. Wacht 2 minuten zodat alle reststroom ook weg is. Zet nu je computer op een tafel neer zodat je de achterkant voor je ziet staan. Maak nu de schroeven aan de rechterkant van de kast los. Dit zijn meestal 2 of meer schroeven. Je kan nu het zijpaneel losmaken door het naar achteren te schuiven.

Sommige computerkasten hebben een andere methode van openen. Mogelijk dat je het paneel naar boven moet schuiven of dat er ergens  nog een schroef zit. Het is eenmaal niet mogelijk om voor alle kasten te beschrijven hoe je ze open moet maken.

Schoonmaken:
Zuig nu met de stofzuiger al het stof op dat je ziet door rustig met het mondstuk te bewegen over alle onderdelen. Raak de onderdelen niet aan. Zorg er tevens voor dat je de kabels niet opzuigt door deze met je hand vast te houden. Houd er rekening mee dat hij vacuüm kan zuigen op bepaalde onderdelen.

Zorg dat de ventilatoren niet gaan draaien door de zuigkracht, door deze met een vinger tegen te houden. Als de ventilator de verkeerde kant op draait kan je de motor overbelasten waardoor de ventilator het niet meer doet.

Onder de ventilatoren zie je soms ook blokken ijzer zitten. Dit zijn koelblokken die warmte van bijvoorbeeld een processor wegleiden. Vaak zitten hier gleuven tussen waar stof zich op kan hopen. Probeer deze gleuven daarom ook schoon te maken.

Zuig ook de kast van binnen en buiten, inclusief de roosters, uit zodat je helemaal geen stof meer ziet.

Afronding:
Controleer dan voordat je het paneel terug plaatst of alle kabels nog juist aangesloten zijn. Zorg dat losse kabels  niet in ventilatoren kunnen komen waardoor die niet meer kunnen draaien. Plaats het paneel terug en schroef de schroeven vast. Maak vervolgens de buitenkant van de kast schoon met een uitgeknepen schoonmaakdoek.

De computer kan nu weer aangesloten worden.

Reacties zijn gesloten.