Hoe oud is mijn Windows pc ook alweer?

Bij aanschaf van een nieuwe pc wordt vaak gevraagd hoe oud de huidige is. In de meeste gevallen gaat het dan over jaren en er is vrijwel niemand die uit zijn hoofd weet hoeveel.

Natuurlijk kan je op de factuur kijken maar deze wordt heel vaak na een paar jaar al verwijderd. Garantie is inmiddels voorbij wordt dan gedacht en de factuur is dan niet meer zoveel waard.

Een andere mogelijkheid is het programma “systeminfo” gebruiken via de “commandprompt”, volg daarvoor onderstaand stappenplan:

  1. Voor Windows 8/8.1 > Ga met je muis naar de rechter bovenhoek, klik op het zoek icoon, zoek op “cmd” en klik “commandprompt” aan. Sla stap 2 over
  2. Voor Windows XP/Vista/7 > Klik op Start, typ in de zoekbalk “cmd” en druk op enter.
  3. Typ het commando “systeminfo” en druk op enter
  4. Na een paar minuten verschijnt er een lijst met informatie in Engels of Nederlands
  5. Als je terug naar boven scrolt zie je de regel “Originele installatie datum” met daarachter de datum
  6. Klik op het kruisje om “commandprompt” af te sluiten

Hoe oud is mijn Windows pc.

 

 

 

Opmerking 1:
De datum geeft aan wanneer Windows is geïnstalleerd. Stel je computer is 4 jaar oud en je hebt 2 jaar na aanschaf Windows opnieuw geïnstalleerd dan lijkt het of dat je computer maar 2 jaar oud is.

Opmerking 2:
Als je een Windows 8 pc hebt gekocht en vervolgens Windows 8.1 hebt geïnstalleerd dan zal je de datum zien waarop Windows 8.1 is geïnstalleerd en niet Windows 8. Windows 8.1 is namelijk gelijk aan het opnieuw installeren van een computer omdat het een nieuw besturingssysteem is.

Een reactie