Windows 8, welk e-mailprogramma gebruiken

In de tijd van Windows XP werd Outlook Express meegeleverd. Een uitgeklede versie van Outlook maar werkte perfect. Toen opvolger Vista kwam werd het e-mailprogramma Vista Mail geïntroduceerd die leek op Outlook Express maar dan met een nieuw thema.

Windows 7 werd geleverd zonder e-mailprogramma. Gratis kon via internet Windows Live Mail gedownload worden. Dit programma was origineel ontwikkeld voor Hotmail/Live/Outlook.com gebruikers. De knop Ophalen en verzenden werd voortaan synchroniseren genoemd. Als je een afbeelding als bijlagen toe wilde voegen maakte het programma er een fotoalbum van en wilde alles graag uploaden naar Skydrive om niet over de maximale bijlagen grootte te komen. Als je geen Hotmail gebruiker bent heb je standaard ook geen Skydrive. Dit verliep dan allemaal een beetje moeizaam.

Inmiddels is Windows 8 alweer meer dan een jaar uit en deze word weer met een Mail applicatie geleverd. Deze heeft een grote beperking en dat is dat het POP3 protocol niet meer wordt ondersteund. Mensen met een @ziggo.nl of @kpnmail.nl e-mailadres hebben dan een probleem, zij werken namelijk nog via dit protocol. POP3 betekent dat je de e-mail download naar je computer. Microsoft vind dit een verouderd protocol en ondersteund daarom alleen nog maar IMAP. Met dit protocol synchroniseer je al je e-mailberichten zodat je, op welke apparaat je ook maar inlogt, al je e-mailberichten ziet. Het probleem is dat de meeste internet providers in Nederland maar 50 MB aan ruimte geven. Aangezien de bijlagen steeds groter worden is die ruimte binnen de kortste keren op.

Ga je upgraden naar Windows 8 en kan je de standaard Mail applicatie niet gebruiken dan kan je Windows Live Mail installeren, dit werkt nog steeds maar wordt niet verder meer ontwikkeld. Je kan ook het gratis Thunderbird installeren. Dit is een fijn e-mailprogramma dat vergelijkbaar is met Outlook Express / Vista Mail. Een groot voordeel vind ik zelf de zoekfunctie. Thunderbird helpt je met zoeken door filters voor te stellen om je resultaten te beperken. Daarnaast kan je het programma ook gemakkelijk uitbreiden met add-ons zoals Lightning voor een agenda.

4 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.