Veilig een computerkast open maken

Mogelijk komt er ooit de tijd dat je een harde schijf, voeding of een ander onderdeel moet vervangen omdat die het niet meer doet. Geen enkel probleem natuurlijk je kijkt hoe het oude onderdeel vastzit en vervangt dat met het nieuwe.

Wat vaak vergeten wordt is het veilig open maken van een kast. Lees daarom even de onderstaande stappen door om te voorkomen dat je computer of jijzelf schade oploopt.

Stap 1:
Haal altijd alle kabels los van de computer (dus niet alleen de stroomkabel).

Stap 2:
Schroef een van de zijpanelen los en haal die eraf, raak aan de binnenkant niets aan.

Stap 3:
Je kan nu het moederbord zien, de kans bestaat dat je daar een ledje ziet dat nog brand. De plaats van het ledje is verschillend.

Als het ledje nog brand dan zit er nog steeds reststroom in de computer, dit kan komen door een van de condensatoren die stroom op kunnen slaan.

Wacht net zolang tot dat het lampje uit is en wacht dan nog minimaal een halve minuut. Als je dit niet doet en je raakt iets aan de binnenkant aan dan kan het voor komen dat je een schok krijgt waardoor je mogelijk in het ziekenhuis beland.

Ben je ongeduldig druk dan een keer op de aan knop van de kast, de computer zal opstarten en hiermee meteen de condenstatoren ontladen. Deze actie kan je ook toepassen als je geen ledje ziet op het moederbord.

Stap 4:
Aard jezelf door een verwarming of een ander vergelijkbaar ijzer object met je hand aan te raken. Doe je dat niet dan kan je kortsluiting veroorzaken op het moederbord, geheugen of een andere chip waardoor je die ook moet vervangen.

Stap 5:
Begin maar met het vervangen van het onderdeel.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.