Begin van het jaar, laten we oude accounts verwijderen

Sinds een aantal jaren zoek ik in de eerste weken van het jaar al mijn accountgegevens op. Ieder jaar kom ik tot de conclusie dat ik heel veel accounts heb. Ik denk dat de meeste lezers van dit bericht knikken en zich in deze situatie herkennen. Bij ieder account vraag ik mezelf af, heb ik het account nog nodig of zou ik het kunnen verwijderen. Dat ene account voor die ene webwinkel waar je twee jaar geleden één boek hebt gekocht. Dat account kan dus wel verwijderd worden. Bezoek de website www.accountkiller.com om te zien hoe je gemakkelijk je accounts kan verwijderen.

Tevens is het een mooi moment om alle papiertjes, post-its, e-mails e.t.c. waar accountgegevens in genoteerd staan te verwerken in één overzicht. Bijvoorbeeld op papier of in Word (een document kan ook met een wachtwoord worden beschermd!). Dit maakt het opzoeken van accountgegevens in de toekomst een stuk makkelijker.

Een beter alternatief is software waarin je accountgegevens kan bewaren, wachtwoord managers worden ze ook wel genoemd. Je accountgegevens worden dan in een programma bewaard en om erin te komen heb je een wachtwoord nodig. Zo hoef je al die andere wachtwoorden niet te onthouden. Lees wel even dit artikel voordat je een wachtwoord manager gaat gebruiken.

Als je dan toch alle accounts aan het controleren bent, denk er dan ook eens over na om de wachtwoorden te veranderen. Een keer per jaar alle wachtwoorden veranderen is nog niet zo’n slecht idee. Tegenwoordig is een lang wachtwoord veiliger dan een kort wachtwoord met letters, cijfers en vreemde tekens gemixt tot een onuitspreekbaar woord dat je na 24 uur vergeten bent. Laten we dan ook samen de afspraak maken dat je een wachtwoord niet voor meerdere accounts gebruikt en minimaal uit 10 tekens bestaat. Je kan natuurlijk een basiswoord gebruiken en cijfers ervoor en vreemde tekens erachter plaatsen om deze toch telkens uniek te maken. Wist je trouwens dat 24 november 2014 de nationale verander je wachtwoorden dag was?

Waarom ik dit bericht schrijf? Simpel om jou te motiveren hetzelfde te doen als ik. Ga aankomend weekend even een paar uurtjes voor (niet achter;-)) je computer zitten en schoon eens lekker op.

 

2 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.