Windows op harde schijf met Truecrypt loopt vast in opstartscherm

Windows 7 bootscreen / opstartscherm.Probleem:
Na het installeren van Windows updates wil de computer na afsluiten niet meer opstarten. Hij blijft hangen in het opstartscherm waar het logo van het besturingsscherm wordt getoond.

Oplossing a:
Start Windows Systeemherstel op door na het scherm waarin alle hardware wordt gecontroleerd of het laptop merk wordt getoond (POST screen) een aantal keer op F8 op het toetsenbord te drukken. Kies de optie Uw computer herstellen. Probeer in Windows Systeemherstel de optie Opstartherstel of Systeemherstel uit.

Werkt deze oplossing niet, ga dan verder met oplossing b.

Oplossing b:
Je bent erachter gekomen dat herstellen niet werkt, Windows Systeemherstel zal dit ook aangeven. Het is niet altijd mogelijk om alles te herstellen omdat de herstelfunctie ook kapot kan zijn. Iets wat kapot is herstellen met herstelsoftware dat mogelijk ook kapot is werkt niet altijd.

Je kan oplossing a ook uitvoeren met een DVD van dezelfde Windows versie die geïnstalleerd is op je computer. Deze herstelsoftware is kan niet kapot gaan en is in de meeste gevallen krachtiger dan de herstelsoftware op de computer zelf.

Opstarten is simpel, stop de DVD erin en start je computer opnieuw op. Start je computer niet op van de DVD controleer dan je BIOS instellingen om te zien of de computer eerst naar de DVD speler kijkt of hij vanuit daar kan opstarten voordat hij de harde schijf gebruikt om op te starten.

Als je harde schijf geëncrypt is met Truecrypt zal je tijdens het opstarten je wachtwoord in moeten vullen om toegang tot je harde schijf te krijgen. Wanneer je van de DVD opstart zal Systeemherstel aangeven dat hij geen besturingssysteem kan vinden. Logisch want je hebt je wachtwoord niet ingevuld en je hebt dus geen toegang tot de harde schijf. De enige oplossing hiervoor is je harde schijf decrypten en daarna opstarten vanaf de Windows DVD.

In het verleden toen je Truecrypt hebt geïnstalleerd heb je een herstel DVD aan moeten maken. Dit was verplicht vanuit de Truecrypt software. Stop deze DVD de DVD speler en zorg dat de computer vanuit hier opstart. Kies vervolgens de optie [1] om te decrypten. Afhankelijk van je computer hardware kan dit meerdere uren duren. Start hierna weer op van deze DVD en voer optie [4] uit.

Truecrypt recovery menu.

Laat de computer hierna opstarten van de Windows DVD en voer Opstartherstel of Systeemherstel uit. Vergeet niet na het oplossen van het probleem de harde schijf opnieuw te encrypten met Truecrypt.

Oplossing getest op:
Windows 7 64 bit professional en Truecrypt

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.