Nefit Easy thermostaat montage + ervaring

Nefit Easy thermostaat.Begin 2014 heb ik een Nefit Easy thermostaat aangeschaft. Dit ter vervanging van mijn vergeelde thermostaat. Deze werkte nog prima maar het viel me op dat deze steeds meer batterijen ging verbruiken. Misschien belangrijker nog was het feit dat ik mijn thermostaat op afstand wilde bedienen aangezien ik soms wat later of eerder thuis kom.

Na wat zoeken kwam ik uit op de Nefit Easy die ook geschikt was voor mijn Bosch ketel. Nefit heeft in het verleden Bosch overgenomen. Ik heb vervolgens eind 2013 mijn CV onderhoudsmonteur gevraagd of dit iets was. Hij was er zelf tevreden over maar had hem nog niet bij een Bosch VR ketel gemonteerd type Eurostart 25 VRC / 29 VRC. Aangezien ik de eerste was die de Nefit Easy voor een Bosch VR wilde zou hij deze gratis installeren. Ik hoefde alleen de aanschafkosten á € 250 te betalen.

Zelf installatie was ook mogelijk volgens de filmpjes op de site van Nefit, maar ben blij dat ik daar niet voor gekozen heb. Mijn onderhoudsmonteur had er zelf moeite mee omdat de handleiding niet overeen kwam met de tekening van mijn ketel. Aan de binnenkant van de ketel moesten twee draden omgezet worden, zie jij dit een particulier al doen? Als de handleiding werd gevolgd kon de Nefit Easy thermostaat geen verbinding maken met de ketel. Hij is zelfs nog een keer teruggekomen nadat hij tips van de specialisten van Nefit had gekregen die niet werkte.

Op het filmpje van Nefit zie je iemand de doos openen, de grondplaat vastmaken aan de muur en de Nefit Easy erop klikken en vervolgens het apparaat configureren. Nergens staat een filmpje dat je de front van je ketel los moet schroeven. Na een aantal pogingen gedaan te hebben is het toch gelukt. Blijkbaar moesten we de draden aan de binnenkant op een andere manier verbinden. Leuk willekeurig verbindingen uitproberen in een apparaat dat gas verstookt om te zien wanneer de Nefit Easy thermostaat verbinding maakt.

Inmiddels werkt de Nefit Easy thermostaat naar wens. Het is een mooi stylish ding aan de muur met touchscreen. Belangrijk vind ik dat hij ook op afstand bediend kan worden via Android of iPhone. Windows wordt tot op heden nog niet ondersteund. De Android app ziet er visueel heel mooi uit, is gebruiksvriendelijk en gratis. De enige nadelen die ik tot nu toe heb ondervonden is dat de app chrast tijdens opstarten of dat er geen verbinding gemaakt kan worden met de thermostaat. Nou kan dat laatste ook liggen aan de beperkte 3G verbinding waar ik op dat moment ben.

De Nefit Easy thermostaat biedt ook nog specifieke functies aan voor nieuwere Nefit ketels. Een daarvan vind ik toch wel humoristisch. Je kan in de thermostaat instellen hoelang een persoon warm water mag gebruiken onder de douche. Als de tijd op is geeft de ketel van te voren een koude straal water om aan te geven dat de tijd bijna op is. Nadat de tijd verstreken is zal het warm water afgesloten worden en blijft er alleen een koude straal over. Bosch ketels ondersteunen dit niet.

De standaard functies zoals weekplanning, zondag planning, vakantie planning, handmatig temperatuur bepalen zijn ook aanwezig. De thermostaat weet ook hoe koud het buiten is. Hierdoor kan hij zelf bepalen of hij een uur eerder of later moet beginnen met verwarmen dan dat hij pas op de ingesteld begint met verwarmen.

Conclusie:
Voor ongeveer 200 tot 250 euro heb je een mooie thermostaat, mooi design, werkt simpel en goed. Alleen de montage bij een Bosch VR Eurostart 25 VRC of 29 VRC vereist wat meer handelingen dan in het boekje staat. De app werkt op een paar chrashes en verbindingsfouten na goed.

Ik geef het product een 8, de installatie een 6 en de app een 7,5.

11 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.