Knipprogramma, gemakkelijk screenshots maken in Windows

Soms wil je wel eens een screenshot (ander woord voor foto) maken van iets wat je ziet staan op het scherm. Bijvoorbeeld van een foutmelding om dit naar een kennis te sturen en te vragen hoe je die op kan lossen.

De meeste mensen weten dat er al jaren op het toetsenbord een knop zit die “Print Screen” of “Prn Scr” heet. Door op deze knop te drukken wordt er een screenshot van je volledige scherm gemaakt. Deze kan je vervolgens eenvoudig plakken in een e-mailbericht of document.

Het nadeel van deze knop is dat deze een screenshot maakt van het gehele scherm terwijl het misschien maar om een klein gedeelte gaat. Met andere woorden stuur je veel meer informatie mee die mogelijk niet relevant is voor de ontvanger of zelfs een inbreuk is op de privacy. Een alternatief is om de knop in combinatie met Alt te gebruiken. Er wordt dan alleen een screenshot van het actieve venster gemaakt, maar dit is niet altijd handig.

Windows heeft hiervoor een oplossing ingebouwd vanaf Windows Vista en hoger in de vorm van een programma dat “Knipprogramma” heet. Met dit programma kan je eenvoudig screenshots maken door een selectie op het scherm te maken. Hierna kan je met de markeerstift of met de pen aangeven om welk gedeelte het gaat. Als je vervolgens een screenshot hebt gemaakt kan je dit opslaan als een afbeelding of direct versturen met je e-mailprogramma.

Persoonlijk vind ik dit een van de betere ingebouwde programma’s van Windows. Het programma is eenvoudig en je weet binnen enkele minuten hoe het werkt. Start het maar eens op en klik op “Nieuw”.

Lees hoe je dit programma gebruikt op Microsoft.com

Windows Knipprogramma.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.