Windows Security Center kan niet worden gestart

Probleem:
Nadat je een keer je computer hebt opgestart geeft Windows de melding aan dat er geen Antivirus beveiliging is geïnstalleerd terwijl je wel Avast, AVG, GData of een ander pakket hebt geïnstalleerd. Deze melding komt als ballon bij een vlaggetje rechts onderin het scherm waar een kruis bij staat. Als je hier op klikt krijg je een melding te zien waar staat “Security center kan niet worden gestart”. Klikken op deze melding geeft nogmaals de melding dat de security center niet gestart kan worden.

In de meeste gevallen gaat het hier om een virus, vaak in de vorm van een trojan. Windows Security Center is verantwoordelijk voor de beveiliging van je computer. Maak je gebruik van Microsoft Security Essentials dan zal die zelfs helemaal uitgeschakeld worden. Virussen en trojans hebben daardoor vrij spel.

Kort samengevat dit probleem moet je oplossen wil je veilig gebruik kunnen maken van je computer.

Oplossing 1:
Volg de oplossing van Microsoft

Deze oplossing werkt maar enkele minuten omdat daarna het Security center weer bij mij werd uitgeschakeld.

Opmerking:
De FixIt die aangeboden wordt in de sectie “Het probleem voor mij oplossen” werkte in mijn geval niet. Ik kreeg de melding dat de update niet geschikt was terwijl ik de update van Windows 7 voor een Windows 7 computer had gedownload.

Oplossing 2:

 1. Klik links onderin op “Start”
 2. Typ vervolgens in het vakje “Zoek programma’s en bestanden” CMD (CommandPrompt)
 3. Bovenin de lijst komt vervolgens cmd.exe te staan als zoekresultaat
 4. Klik hier met de rechter muisknop op en kies voor “Uitvoeren als administrator”
 5. Bevestig deze actie met “Ja” en je krijgt vervolgens een zwart MS-DOS scherm te zien
 6. Typ hier het commando “sfc /scannow” en druk op Enter
 7. Windows gaat nu alle systeembestanden controleren of deze nog juist zijn
 8. Als het goed is zegt Windows dat de integriteit van de bestanden niet is aangetast
 9. Klik op het kruisje rechts bovenin om het scherm te sluiten

Oplossing 3:
Oplossing 1 + 2 hebben voor mij niet gewerkt terwijl voor sommige anderen die op internet ook last hadden van dit probleem deze oplossingen wel werkte.

Voor mij hebben onderstaande oplossingen gewerkt:

 1. Installeer Malwarebytes Anti-Malware en voer een scan uit
 2. Installeer AdwCleaner en voer een scan uit
 3. Installeer HitmanPro en voer een scan uit
 4. Start de computer opnieuw op en voer Oplossing 1 opnieuw uit
 5. Start de computer opnieuw op en het probleem moet opgelost zijn

Conclusie:
HitmanPro vond uiteindelijk het virus in de vorm van een DLL bestand dat tijdens het opstarten van de computer werd ingeladen. Na onderzoek bleek dit een virus te zijn die de deur open zet zodat andere virussen kunnen worden gedownload. Alle drie de scanprogramma’s hebben daardoor virussen/malware gevonden. Dit geeft ook echter aan dat één programma geen 100% dekking geeft.

Het virus, het DLL bestand, werd opgestart via een “taak” met de naam “skivx.job” die door de Taakplanner van Windows wordt uitgevoerd bij het opstarten. Hierdoor was het DLL bestand heel de tijd aanwezig en kon het op ieder gewenst moment het Security center weer uitschakelen. Controleer daarom ook de volgende locatie of je hier vreemde taken ziet staan “C:\Windows\Tasks” en verwijder die.

Oplossing getest op:
Windows 7

3 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.