Bestand opslaan met een andere extensie

Veel mensen denken dat je met bijvoorbeeld kladblok alleen bestanden op kan slaan met de extensie “.txt”. Een txt bestand bestaat puur uit tekst en geen opmaak maar met kladblok is het ook mogelijk om bijvoorbeeld “csv” of “batch” bestanden op te slaan. De extensie van een bestand bepaald wat voor soort bestand het is en niet de naam.

Als je in kladblok een bestand opslaat geef je alleen de naam op, kladblok plakt er vervolgens de extensie “.txt” aan vast. Wanneer je de bestandsnaam voorziet van “” tekens, dus “naam.txt” dan kan je een eigen extensie opgeven. Het bestand “naam.csv” wordt zo een CSV bestand en “naam.bat” wordt een batch bestand.

Deze tip geldt voor meerdere programma’s, dus ook het knipselprogramma, Word, Excel, Fireworks etc.

Een vergelijkbaar programma net als kladblok is het gratis Notepad++ dat hetzelfde werkt maar veel meer opties biedt. Voorbeelden van die opties zijn het openen van meerdere bestanden tegelijk verdeeld over tabbladen, hij herkent talen als CSS/HTML/PHP voor syntaxis markering voor betere leesbaarheid.

zelfextensiebepalen

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.