Waarom je een USB stick moet wipen

Iedereen heeft wel een USB stick of zelfs wel meerdere zoals ik. Herinner je nog de tijd dat je een kreeg als relatiegeschenk en dat je daar dan 64 MB aan data op kon bewaren! Vandaag de dag praten we over GigaBytes aan data die je erop kan bewaren.

USB sticks zijn handig om persoonlijke documenten, vakantiefoto’s, muziek etc. op te bewaren. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld vrienden of familie. Soms wordt een USB stick ook aan een ander gegeven zodat die er iets op kan zetten. Met andere woorden een USB stick is mobiel en gaat alle kanten op.

De meeste mensen denken nog steeds dat het verwijderen van een bestand betekent dat het echt weg is. Anderen zeggen “nee” je moet ook nog formatteren. Beiden antwoorden zijn eigenlijk onjuist zelfs wanneer je vaker achter elkaar formatteert.

Zo nu en dan doe ik wel eens een testje met het gratis programma Piriform Recuva om te kijken wat je na formatteren nog terug kan halen. In de meeste gevallen lukt dit zonder problemen en in sommige gevallen zijn dat foto’s van ruim 2 jaar terug. In dit bericht ga ik niet uitleggen hoe opslaan en verwijderen van bestanden werkt. Daarvoor kan je dit bericht lezen waarin ik uitleg hoe je een gewist bestand terughaalt.

Eens in de zoveel tijd wipe ik mijn USB stick met het programma Piriform CCleaner. De data op de USB stick wordt overschreven met nullen en enen zodat je deze niet meer terug kan halen. Stel je eens voor als je een USB stick ergens verliest met persoonlijke gegevens zoals een kopie van je paspoort?

Let op: met wipen is je data echt weg en niet meer terug te halen, doe dit dus bewust!

Stappenplan om je USB stick te wipen:

  1. Download en installeer Piriform CCleaner
  2. Stop je USB stick in een vrije USB poort
  3. Start CCleaner op
  4. Klik in het linker grijze gedeelte op “Gereedschap”
  5. Klik in het witte gedeelte op “Gegevenswisser”
  6. Kies bij “Wissen” in het midden van het scherm wat je wilt wissen
  7. Kies bij “Beveiliging” hoe goed je wilt wissen (hoe meer overschrijvingen hoe langer het duurt)
  8. Kies bij “Stations” de USB stick die je wilt wipen
  9. Druk op “Wissen” onderin het scherm

Met CCleaner een USB stick wipen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.