Spotify error code 18 oplossen op Windows

Van de week bood Spotify op mijn computer aan om zichzelf bij te werken naar de nieuwste versie (je weet wel die blauwe balk bovenin het scherm). Ik klikte daarop met de gedachte die is zo bijgewerkt. Helaas deze keer was dat dus niet zo en gaf het installatieprogramma de volgende foutmelding.

“Het installatieprogramma is niet in staat om Spotify te installeren omdat de bestanden in gebruik zijn voor een ander proces. Zorg ervoor dat Spotify niet actief is en probeer het opnieuw. (Foutcode: 18)”.

Ik klik op “Annuleren” en controleer of Spotify echt afgesloten is. Taakbeheer bevestigd dit omdat ik hem niet in de lijst kan vinden. Dan maar handmatig downloaden via de website en opnieuw installeren met aan het einde dezelfde foutmelding. Heb het toen maar een paar dagen laten rusten want had er niet zoveel tijd voor.

Vandaag maar eens op internet gekeken voor een oplossing en kwam de onderstaande tegen:

  • Je firewall uitschakelen (wel getest maar werkte niet)
  • Je computer scannen op malware met vele programma’s (niet gedaan)
  • Vreemde / onbekende register opschoon programma’s uitvoeren (dat doe ik dus niet gebruiken!)

Weet je trouwens dat als je op je smartphone de community/forum website van Spotify bezoekt je niet hoeft te registreren (of in te loggen) maar dit wel moet doen als je dezelfde website via een computer bezoekt.

De oplossing die uiteindelijk voor mij werkte was Spotify verwijderen, opnieuw opstarten en opnieuw installeren. In deze oplossing is het opnieuw opstarten heel belangrijk. De inloggegevens staan nog steeds op de computer waardoor je meteen weer muziek kan luisteren.

 

 

22 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.