BSOD (blue screen of death) zelf oplossen

Sinds Windows is bedacht hebben ze ook BSOD bedacht wat staat voor blue screen of dead. Dit scherm wordt getoond als je computer is gechrased of je computer niet meer weet wat hij moet doen. Dit is overigens wel iets anders dan een vastloper wat ook wel freeze wordt genoemd. BSOD is vaak een hardware of driver probleem.

Het voordeel van BSOD is dat je die soms zelf op kan lossen omdat de foutmelding letterlijk op het scherm wordt getoond. Vul deze foutmelding in combinatie met je besturingssysteem in een zoekmachine in en de kans is groot dat er al een oplossing beschikbaar is.

Als voorbeeld hieronder een blue screen of dead van Windows XP:
Screenshot bsod memory_management foutmelding.

Onderin de afbeelding zie je achter het woord “STOP:” de volgende code staan: 0x00000001A, uit een beetje onderzoek blijkt dat het kan liggen aan het RAM geheugen of een ander hardware onderdeel. Om je RAM geheugen te testen adviseer ik Memtest86+, dit is een gratis programma dat je op een cd/dvd kan branden.

Belangrijk:
Op internet kom je ook vaak resultaten tegen van bedrijven die software aanbieden die BSOD fouten op kunnen lossen of dat het niets is. Je moet hier vaak voor betalen om het op te lossen OF er zit malware bij. Gebruik alleen officiële software van bijvoorbeeld Microsoft.

Laten we nog een voorbeeld bekijken, dit keer van Windows 8 en Windows 10:
Windows 10 blue screen of death.

De BSOD geeft zelf al aan wat de foutmelding is, namelijk “HAL_INITIALIZATION_FAILED”. Als je dit in Google invult krijg je meteen al goede oplossingen om uit te proberen

Een BSOD onderzoeken en oplossen is soms dus niet zo heel moeilijk. Een beetje computer ervaring en Engels kunnen lezen is wel vereist. Soms is opnieuw opstarten de beste oplossing.

Het advies dat altijd geldt, maak regelmatig een back-up! In Windows 10 is het maken van een back-up heel eenvoudig, bezoek daarvoor deze pagina.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.