Draadloze repeater is niet altijd de oplossing

Draadloze repeater van TP-LINK. Draadloze repeaters zijn een prima uitvinding al wordt het door menig fabrikant als “de” oplossing voor slechte draadloze netwerken aangeboden. Repeaten betekent in het Nederlands herhalen.

Definitie van internet
De internetverbinding wordt over het draadloze netwerk uitgezonden. Als je een draadloos netwerk hebt betekent dit niet per definitie dat je internet hebt. Veel mensen denken dat van wel en zeggen daarom dat ze internet hebben terwijl ze mogelijk alleen draadloos netwerk hebben. Je kan gerust een draadloos netwerk hebben “zonder” internetverbinding als er bijvoorbeeld een storing is bij Ziggo of KPN.. Internet en draadloos zijn twee verschillende verbindingen die los van elkaar functioneren maar wel samen worden gebruikt.

Definitie van draadloos
Een router die een draadloos netwerk uitzend stuurt dit signaal standaard als een steeds groter wordende cirkel uit. Vergelijk het met het gooien van een steen in een vijver. Je krijgt dan van die cirkels. Deze cirkels in het water worden steeds groter en slaper totdat ze verdwijnen. Als ze een object tegenkomen dan kaatsen ze daar op af. Zo werkt een draadloos netwerk ook al gaat een draadloos netwerk ook door muren en plafonds heen. Tegenwoordig zijn er routers met externe antennes die allemaal een verschillende richting uitgewezen kunnen worden.

Waar een draadloos netwerk hekel aan heeft is
Het houd niet van gewapend en/of veel beton, radiofrequenties, magnetrons, ijzer en draadloze netwerken op hetzelfde kanaal. Het draadloos netwerk kan daarom al snel verbeterd worden door een ander vrij kanaal te kiezen. Daarvoor heb je handige apps voor je smartphone, zoals Wifi Analytics van Netgear, om te bepalen wat een geschikt kanaal is. Soms is het verplaatsen van de router ook een oplossing.

De draadloze repeater
Hoe verder een draadloos netwerk komt hoe slapper en hoe slechter de verbinding wordt. Nou kan je een draadloze repeater op dat punt installeren. Nu komen we meteen al “het” probleem tegen want een draadloze repeater kan een slecht signaal nooit goed maken maar alleen herhalen. De draadloze repeater zal een sterk draadloos netwerk uitzenden maar de internetverbinding die doorgegeven wordt door het slappe draadloze netwerk zal slap blijven.

Een tekening ter verduidelijking

Toepassing van draadloze repeater.

Je ziet onder de tekening dat de kwaliteit van het draadloos netwerk van 100% naar 0% gaat en dat de repeater het netwerk herhaalt wanneer er nog 20% over is van de kwaliteit van het draadloos netwerk en daarmee de internetverbinding. Dit betekent dat de draadloze repeater wel een draadloos netwerk uitzend dat begint met 100% en dat weer naar 0% gaat maar dat er maar een internetverbinding met een kwaliteit van 20% wordt uitgezonden. Theoretisch betekent dit dus dat het draadloos netwerk van de repeater een veel tragere internetverbinding aanbied dan het normale draadloze netwerk.

Verschillende repeaters
Bovenstaand verhaal geldt alleen voor de draadloze repeaters die een draadloze verbinding repeaten. Je hebt ook repeaters waar een netwerkkabel op aangesloten kan worden. De repeater heeft dan een stabiele verbinding die omgezet wordt naar een draadloos netwerk. Deze apparaten kan je veel verder plaatsen omdat je niet binnen het bereik van het huidige draadloos netwerk hoeft te zitten. Tegenwoordig zijn er ook repeaters die via het stroomnetwerk werken mocht je niet overal een netwerkkabel hebben.

Conclusie
Een draadloze repeater is handig maar hoe verder je deze richting de grens van het huidige draadloze netwerk plaatst hoe lager de internetverbinding die uitgezonden wordt door de draadloze repeater. Heb je echt problemen met je draadloos netwerk kies dan voor repeaters die werken met een netwerkkabel als bron.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.