WordPress plug-ins laten soms sporen na

WordPressWordPress plug-ins laten soms sporen na. is een prachtig open source CMS systeem en aangevuld met plug-ins voeg je gemakkelijk functionaliteit toe aan je website. Het nadeel van deze plug-ins is dat sommige na verwijderen toch sporen achterlaten. Vaak in de database doordat ze hun eigen tabellen of opties niet verwijderen of in de uploads map waar bestanden worden achtergelaten.

Een paar voorbeelden van plug-ins die sporen achterlaten in de database:

Het mooie aan WordPress is dat er een uninstall/deactivate hook aangeboden wordt zodat je zelf een functie kan schrijven als plug-in ontwikkelaar die bestanden of tabellen verwijderd. De gemiddelde plug-in ontwikkelaar weet dat er naast add_option() ook delete_option() bestaat om de gegevens in de wp_options tabel netjes te verwijderen.

Zover mij bekend is er geen plug-in, net nog even gezocht, die sporen van andere plug-ins verwijderd. Een soort van CCleaner voor WordPress zou wel een goed idee zijn. De plug-in zou dan misschien met een definitie lijst moeten werken en aan de hand daarvan bepalen welke plug-ins sporen hebben achtergelaten. Eerst een analyse doen en dan een advies aan de beheerder die vervolgens zelf bepaald wat wel verwijderd moet worden en wat niet. Dit om problemen te voorkomen.

Zelf controleer ik regelmatig bij WordPress websites of er geen sporen achterblijven. Ik doe dit vooral wanneer er veel plug-ins geïnstalleerd en weer verwijderd worden of wanneer dit door andere beheerders wordt gedaan. Door dit op te schonen houd je ook alles wat onder WordPress ligt (database + bestandssysteem) opgeschoond. Wel zo overzichtelijke, het neemt minder ruimte in beslag en levert misschien nog een lagere laadtijd van de website op.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.