Provider Online.nl geeft wachtwoord door via telefoon

Logo van Online.nlVandaag bij een kennis geweest om bestanden van een oude naar een nieuwe laptop over te zetten. Het overzetten was in een uurtje gedaan. Hierna kwam het instellen van de e-mailaccounts.

Er werd gebruik gemaakt van Ziggo als provider voor de internetverbinding met een e-mailadres. Helaas kon het juiste wachtwoord niet meer achterhaald worden. Begrijpelijk want dit is jaren geleden ingesteld in Outlook en vervolgens niet meer gewijzigd. Het wachtwoord resetten was de enige optie. Bij Ziggo betekent dit dat na het invullen van een aantal klantgegevens een brief wordt gestuurd. Veilig maar duurt wel langer.

Als hoofd e-mailadres werd er gebruik gemaakt van een oud Online.nl e-mailadres. Online.nl is de opvolger van Wanadoo. Ook voor dit e-mailadres was het wachtwoord niet meer bekend. Net als bij Ziggo was ook hier alleen het resetten een optie.

Na rondgekeken te hebben op de website van Online.nl besloot de vriend van de kennis maar te bellen met de klantenservice. Ter info, hij was niet de eigenaar van het e-mailadres. Hij heeft gebeld en door een naam + adres + geboortedatum door te geven kon hij het wachtwoord laten resetten. Vreemd toch! Wat nog mooier was is dat de medewerker het wachtwoord ook via de telefoon doorgaf.

Het nieuwe wachtwoord was ook nog eens het bekende standaard “Welkom01”. Dit heb ik meteen veranderd. Tijdens het aanpassen van het wachtwoord kwam ik tot de verbazing dat het wachtwoord minimaal 6 en maximaal 8 tekens mag zijn, serieus waarom een limiet? Het mag ook geen leestekens bevatten. Allemaal beperkingen die een bedrijf niet moet stellen.

Persoonlijk vind ik het echt een slechte zaak dat een medewerker het nieuwe wachtwoord via telefoon geeft op basis van gegevens die heel gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Als je bij KPN een wachtwoord wilt resetten moet je veel meer gegevens invoeren ter verificatie en moet je gebruik maken van de internetverbinding waarvoor je het wachtwoord wilt resetten. Stuk veiliger! Voldoe je niet aan alle eisen dan krijg je een brief thuis.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.