Na Windows 10 upgrade start Zend Server met Apache niet meer

Zend Server met Apache webserver.Probleem:
Na een upgrade van Windows 7 Professional naar Windows 10 Professional werkt de Zend Server installatie niet meer. Zend Server maakt gebruik van het open source pakket Apache om een webserver aan te bieden. Apache wilt niet meer opstarten en toont telkens 5 foutmeldingen in het Event log die alle kanten opgaan. Onder andere dat Apache geen logs kan openen en luistert naar het IP 0.0.0.0 wat vreemd is.

Oplossing 1:
Controleer of de gebruikte antivirus software, in mijn geval Kaspersky, Zend Server of Apache niet blokkeert. Dit was niet de oplossing.

Oplossing 2:
Mijn volgende oplossing was om Zend Server bij te werken naar de laatste versie. Er werd gebruik gemaakt van Zend Server Community Edition die al een aantal jaren oud was. Deze versie bestaat inmiddels niet meer en heet voortaan Zend Server Developer Edition. Ben je Zend Certified Engineer dan mag je een gratis licentie registreren.

Na de upgrade was het probleem nog steeds niet opgelost.

Oplossing 3:
Uit een vaag verleden kon ik mij herinneren dat Internet Information Server, of wel de webserver software van Microsoft, bij de Professional versie van Windows wordt meegeleverd. Deze webserver maakt net als Apache gebruik van onder andere poort 80 en is van mening dat hij daar meer recht op heeft dan Apache.

Daarom heb ik “services.msc” opgestart en gezocht naar de service “World Wide Web Publishing Service”. Microsoft vond het leuk om de service een andere naam te geven. Je zou namelijk in eerste instantie zoeken bij de I van Internet Information Service.

Deze service stond op “Automatisch opstarten” en draaide op de achtergrond waardoor Apache niet op kon starten. De service stoppen en Apache herstarten loste het probleem op. Vervolgens heb ik ervoor gezorgd dat deze service niet meer opstart door de optie “Automatisch opstarten” op “Handmatig” te zetten.

Oplossing getest op:
Windows 10 Professional met Zend Server Developer Edition

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.