Windows 10 upgrade werkt niet door TrueCrypt

Probleem:
Twee weken geleden wilde ik mijn laptop met Windows 7 Professional bijwerken naar Windows 10 Professional. Ik heb gebruik gemaakt van de handmatige manier omdat mijn laptop niet zelf de upgrade aanbood. Bij mijn computer krijg ik continue een herinnering voor de upgrade.

Het downloaden duurde ongeveer 30 minuten gevolgd door een controle of  mijn laptop voldeed aan de eisen. Nadat alles OK bevonden was werd de laptop opnieuw opgestart. Ik vulde mijn TrueCrypt sleutel in en vervolgens kreeg ik een foutmelding van Windows 10 te zien die ervoor zorgde dat de upgrade niet uitgevoerd kon worden.

De enige oplossing was opnieuw opstarten en vervolgens werd zonder schade Windows 7 weer gestart. Ik was dus ongeveer 60 minuten terug de tijd ingegaan.

Oplossing:
Na even nagedacht te hebben bedacht ik me dat TrueCrypt het probleem zou kunnen zijn. Windows 10 wilt namelijk toegang tot de harde schijf om data te lezen en weg te schrijven voordat TrueCrypt is opgestart. Het gevolg hiervan is dat Windows 10 geen toegang kan krijgen tot de gegevens op de harde schijf.

De oplossing was daarom om de encryptie te verwijderen van de harde schijf, iets wat ruim 3 uur duurde.  Hierna kon Windows 10 foutloos worden geïnstalleerd.

TrueCrypt of Bitlocker:
Sinds 2015 wordt er getwijfeld aan de betrouwbaarheid van TrueCrypt encryptiesoftware. De makers zelf adviseren om de software niet meer te gebruiken en adviseren Bitlocker dat standaard zit in Windows 10 Professional.

Oplossing getest op:
Windows 7 Professional upgrade naar Windows 10 Professional

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.