Windows 10 verwijderd persoonlijke bestanden

Probleem:
De computer staat in stand-by modus en het scherm is zwart. Je wilt weer verder werken en laat de computer opstarten. Je ziet een paar seconden het herkenbare beeld van je bureaublad. Vervolgens knippert het scherm een aantal keren en loopt de computer vast.

Na opnieuw opstarten blijken alle persoonlijke bestanden verwijderd te zijn en lijkt het of dat de computer een aantal jaren terug de tijd in is gegaan. Programma’s staan er nog wel op. Outlook toont ook alleen e-mails van een aantal jaren geleden.

Dit is de probleem omschrijving die ik ontving van een kennis toen ze mij om hulp vroeg. Niet heel erg duidelijk en daardoor voor mij ook lastig om te bepalen hoe het probleem was ontstaan. Een week voor het probleem was de computer wel bijgewerkt naar Windows 10 zonder problemen. Het verdwijnen van bestanden was gebeurt op 8 december.

Oplossing:
In eerste instantie heb ik een beetje rondgekeken op de computer om er zeker van te zijn dat de persoonlijke bestanden weg waren. Gekeken in de prullenbak, verborgen bestanden en mappen aangezet en gekeken of ze niet verplaatst waren naar een andere map. Dit was allemaal niet het geval.

Daarna heb ik gecontroleerd of er niet met een ander account ingelogd werd op de computer door de map “C:\Gebruikers” te controleren, maar dit was ook niet het geval.

Toen bedacht ik om Systeemherstel van Windows te gebruiken al zegt Windows zelf dat het “nooit” persoonlijke bestanden aan zal raken. Dit staat er altijd duidelijk bij. In Systeemherstel was een datum van 6 of 7 december beschikbaar, de dag voordat het probleem zich voordeed. Deze datum heb ik gekozen en de computer werd hersteld naar die datum.

Het uitvoeren van Systeemherstel heeft 40 minuten geduurd en leek het soms of de computer vastgelopen was. Uiteindelijk waren alle bestanden weer teruggezet en leek het of er nooit iets was gebeurt. Office365 Outlook was wel beschadigd en startte niet meer op. De enige oplossing hiervoor was Office365 verwijderen opnieuw opstarten en weer installeren.

Conclusie:
Toch vreemd dat Systeemherstel de oplossing was voor iets wat het nooit zou kunnen oplossen. Tot op heden weet ik nog steeds niet hoe het probleem ontstaan is.

Oplossing getest op:
Windows 10

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.