TP-Link TL-WPA4220TKIT oplossing draadloos probleem

Eind 2015 vroeg een kennis aan mij of ik kon komen kijken naar hun draadloos netwerk. Het was traag en soms viel het zelfs helemaal uit waarna de router herstart moest worden.

Situatieschets:
De KPN Experiabox V9 zat in de meterkast voor in het huis met een eigen draadloos netwerk. Hieraan zat een TP-Link router verbonden met ook een eigen draadloos netwerk. Aan de andere kant van het huis zat in een stopcontact een draadloze TP-Link repeater die het bestaande draadloze netwerk deed repeaten (herhalen). De afstand hemelsbreed was ongeveer 15 meter door muren heen.

Lees hier hoe een draadloze repeater werkt

Onderzoek:
Uit onderzoek bleek dat het draadloos netwerk van beiden routers op hetzelfde kanaal waren ingesteld. Dit veroorzaakte enige storing. Uit navraag bleek dat de KPN monteur de TP-Link router geadviseerd en ingesteld had. Twee draadloze netwerken uitzenden naast elkaar is zinloos.

Dit was niet het grootste probleem want dat was namelijk de dekking van het draadloos netwerk. De oppervlakte van het huis was te groot bekeken vanuit de meterkast. De repeater die aan de andere kant zat kreeg zo een kwalitatief slecht netwerk binnen om te repeaten. Een slecht signaal kan je niet goed maken al staat op de verpakking van wel.

Oplossing:
De eerste verbetering die ik doorgevoerd heb is het verwijderen van de TP-Link router. Vervolgens heb ik de instellingen van de KPN Experiabox aangepast door een kanaal te kiezen dat in de omgeving nog niet werd gebruikt om ook storing met de buren te voorkomen. Om er zeker van te zijn dat alle apparaten opnieuw verbinding zouden maken heb ik ook een ander draadloos netwerknaam en sleutel ingesteld.

tp-link_tl-wpa420tkitDe dekking van het draadloos netwerk achterin het huis was nog steeds niet optimaal. Ik heb de TP-Link repeater daarom verwijderd omdat die geen toegevoegde waarde had. Bij Coolblue heb ik vervolgens een TP-Link TL-WPA4220 network kit gekocht. Deze network kit bestaat uit drie stroomadapters die in een stopcontact geplaatst moeten worden. Dit mag geen verlengsnoer of stekkerdoos zijn omdat het anders niet werkt.

Een van die adapters heb ik in de meterkast geplaatst met tussen de KPN Experiabox en de stroomadapter een netwerkkabel. Op deze manier kan de internetverbinding verspreid worden over de stroomdraden in huis en kan je uit ieder stopcontact internet halen.

Vervolgens heb ik aan de andere kant van het huis een stroomadapter in het stopcontact geplaatst. Dit is een andere soort adapter dan in de meterkast omdat deze ook een draadloos netwerk uit kan zenden. Een soort van repeater, maar dan wel op basis van een stabiele verbinding via de stroomdraden. Deze stap heb ik nogmaals herhaald met de andere stroomadapter.

Door het draadloos netwerknaam en de sleutel te kopiëren, wordt ook wel clonen genoemd, is er maar een draadloos netwerk in huis dat door de KPN Experiabox en TP-Link stroomadapters wordt uitgezonden. Het voordeel van de stroomadapters is dat je ze gemakkelijk kan verplaatsen om een optimaal draadloos netwerk te creëren.

Beheer van de TP-Link apparaten is heel eenvoudig. Wel adviseer ik om de handleiding te volgen en niet zelf dingen te proberen want dat kost meer tijd. Het inloggen op de apparaten kan je alleen via de software doen van TP-Link. Het invullen van een IP-adres van de stroomadapters zal er namelijk toe leiden dat je bij de KPN Experiabox uitkomt omdat je het draadloos netwerk gekopieerd hebt.

Na een maand heb ik gevraagd of het probleem opgelost was. Zij gaven aan dat het draadloos netwerk sinds het installeren van de stroomadapters stukken beter werkte. Persoonlijk ben ik ook tevreden over het resultaat en kan het daarom ook aanbevelen aan mensen die problemen hebben met hun draadloos netwerk.

8 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.