Betrouwbaarheidscontrole gebruiken voor vastlopers

Een tijdje geleden liep mijn laptop telkens vast op de meest vreemde momenten. Hij reageerde nergens meer op. Het scherm was bevroren. In het Engels wordt er dan gesproken over een freeze. Ik had alle updates voor Windows 7 geïnstalleerd en voor de zekerheid ook maar de laatste versie van mijn Nvidia grafische kaart geïnstalleerd. Toch was het probleem nog steeds aanwezig.

Handmatig de laptop uitzetten en opnieuw opstarten werkte wel maar was natuurlijk niet echt een oplossing omdat het probleem telkens terugkwam. Er werd ook na het vastlopen geen BSOD (blue screen of dead) of andere foutmelding getoond dus ik had compleet geen idee waar het aan lag. In het Windows logboek had ik ook al gekeken maar daar vond ik heel veel vermeldingen waardoor ik niet wist welke vermelding gerelateerd was aan mijn probleem.

Toen ik een keer een paar uurtjes over had ben ik maar eens op internet gaan zoeken hoe je nou kon achterhalen wat er fout gaat in Windows zonder dat je een foutmelding krijgt en in het logboek ook niets zinvols kan vinden. Ik kwam uit op de Windows applicatie Betrouwbaarheidscontrole. In deze applicatie kan je op een gemakkelijke manier alle fouten, worden gebeurtenissen genoemd, bekijken van je computer.

De gebeurtenissen worden verdeeld over vier categorieën:

 • Kritieke gebeurtenissen
  aangegeven met rood rondje
 • Waarschuwingen
  aangegeven met geel driehoekje
 • Overige fouten
  aangegeven met rood rondje
 • Informatie
  aangegeven met blauw rondje

Wanneer je op een icoontje klikt wordt meteen de betreffende gebeurtenis getoond. Onder de kolom Actie kan vervolgens geklikt worden op “Technische details” voor een foutcode of “Zoeken naar een oplossing” om automatisch naar een oplossing te zoeken.

Met behulp van deze applicatie kon ik eenvoudig mij probleem terugvinden met meer informatie zoals een foutcode waardoor ik het op kon lossen.

Windows 7 Betrouwbaarheidscontrole.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.