Probleem:
Tijdens het internetten merk je dat de draadloze internetverbinding niet optimaal is. Het ene moment wordt een website snel geladen en het andere moment kan het wel 10 seconden duren.
Het probleem doet zich specifiek voor bij één apparaat. Bij de andere apparaten, zoals tablets en smartphones, is de draadloze internetverbinding in huis wel snel en stabiel.
Testen van de draadloze internetverbinding via Ookla Speedtest.net geeft aan dat de snelheid rond de 40 mbits ligt wat ruim voldoende is voor een draadloze netwerkverbinding.
Oplossing 1:
Herstart de modem/router. Is de modem al een aantal jaren oud dan zou je contact op kunnen nemen met je provider om hem te laten vervangen. Dit is in de meeste gevallen gratis.
Oplossing 2:
Als er veel draadloze netwerken in de omgeving zijn kan het een oplossing zijn om een ander kanaal in te stellen. Voor draadloze netwerken heb je de keuze uit 11 kanalen die werken op basis van radiofrequenties. Om een goed kanaal te bepalen kan ik de gratis app NETGEAR Wifi Analytics adviseren voor Android aanbevelen.
Er zijn teveel verschillende modem/routers op de markt om in deze blog uit te leggen hoe je het kanaal kan wijzigen. Heel vaak kan je een stappenplan vinden bij Ziggo of KPN.
Oplossing 3:
Werk de drivers van je draadloze netwerkkaart bij tot de laatste versie. Drivers zijn de software die de hardware aanstuurt. De hardware is in deze situatie de draadloze netwerkkaart.
Het beste resultaat krijg je door handmatig de laatste versie te downloaden van de website van de leverancier. Een alternatieve methode is om Windows update handmatig uit te voeren maar die loopt wel eens achter en zal alleen door Microsoft goedgekeurde drivers aanbieden.
Huidige draadloze netwerkkaart bepalen:
- Klik met de rechter muisknop op de startknop
- Klik op “apparaatbeheer” in de lijst die verschijnt
- Klik in de lijst die verschijnt twee keer op “Netwerkadapters”
- Schrijf de naam op van je draadloze netwerkadapter er staat meestal wifi of draadloos in de naam
Nieuwste versie drivers downloaden:
De gemakkelijkste manier is om de naam van de netwerkkaart gevolgd door het woord “drivers” in Google in te vullen. Een van de eerste resultaten is dan meestal van de leverancier van de netwerkkaart.
In de meeste gevallen zijn de drivers ingepakt in een ZIP archief. Dit is een bestand waarin meerdere mappen/bestanden zitten. Deze moet je zelf uitpakken door op het bestand met rechts te klikken en te kiezen voor “Uitpakken” of door er twee keer op te klikken en de stappen op het scherm te volgen.
Het bijwerken van drivers kan op twee manieren:
- Vanuit Apparaatbeheer
- Vanuit de gedownloade driver zelf
In het geval van optie 1 moet je tijdens het bijwerken aangeven dat je zelf de locatie van de nieuwe drivers wilt bepalen. Zo kan je aangeven waar je de nieuwste drivers hebt gedownload.
In het geval van optie 2 zal je moeten dubbelklikken op bijvoorbeeld Setup.exe of Install.exe. Bij de driver wordt meestal een readme (handleiding) geleverd waarin staat hoe je de drivers moet installeren. Aangezien het verschilt per leverancier wordt hier in dit blog verder niet op ingegaan.
Start na het bijwerken de computer opnieuw op.
Voor bovenstaande probleemomschrijving was oplossing 3 de oplossing.
Oplossing getest op:
Windows 7, laptop met ingebouwde Qualcomm Atheros netwerkkaart