Pas op met facturen in .zip of .rar archieven voor ransomware

De laatste tijd worden steeds vaker e-mails verstuurd van KPN, Ziggo, Vodafone of andere bedrijven met de mededeling over een openstaande factuur. Zelf heb ik er vandaag een van KPN ontvangen terwijl ik helemaal geen dienst afneem van KPN.

Bij de e-mail vind je een ZIP of RAR archief dat je uit moet pakken voordat je de factuur kan zien of de factuur heeft een extensie .PDF.EXE wat betekent dat het geen PDF is maar een programma. Soms wordt er ook wel over een gecomprimeerde map gesproken. Grote bekende bedrijven zoals genoemd in de eerste alinea sturen hun facturen altijd in PDF formaat.

E-mails met deze bijlagen bevatten over het algemeen virussen die geactiveerd worden door er twee keer op te klikken. Hoe vreemd het ook klinkt zijn de afzenders, criminelen, er niet op uit om je direct te laten betalen want er staat helemaal geen betaalinformatie in de e-mail of de bijlagen.

Het doel van deze e-mails is om virussen te verspreiden die er in de meeste gevallen voor zorgt dat je computer geblokkeerd wordt zodat je niet meer bij je bestanden komt. Dit wordt ook wel ransomware genoemd. Lees bijvoorbeeld dit artikel over nieuwe ransomware die je harde schijf op slot zet. Hierna kom je alleen nog maar bij je bestanden als je het bedrag betaald dat op het scherm wordt getoond. Dit gaat van 100 tot soms wel 1000 euro of in bitcoins.

Jaren geleden was op Windows computers de politie blokkade populair. Dit was een website die op het volledige scherm werd getoond. Je kon dan verder nergens bij maar je bestanden werden niet geblokkeerd zoals dat wel wordt gedaan door ransomware. De politie blokkade was vrij eenvoudig te verwijderen maar ransomware niet omdat die alle bestanden versleuteld met meestal een militair algoritme.

De belangrijkste tip die ik je mee wil geven is om e-mails die facturen in andere formaten dan PDF bevatten niet te openen. Twijfel je, neem dan contact op met het bedrijf dat in de e-mail wordt genoemd. Ransomware kan echt voor grote problemen zorgen en dat bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om back-ups van bestanden te maken op een externe harde schijf of in de cloud.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.