Startpagina van mijn browser is aangepast

Probleem:
Het komt wel eens voor dat de startpagina van je browser een website toont die je niet herkent zoals een pagina van Ask.com of een vreemde zoekmachine die een beetje op Google lijkt. Heel toevallig krijg je op de startpagina ook veel meer reclames te zien dan normaal of de browser reageert heel traag.

De startpagina kan aangepast worden door programma’s die je installeert, websites die je bezoekt of virussen/malware. In de laatste gevallen komt er ook schadelijke software mee om bijvoorbeeld reclames te tonen of persoonlijke gegevens te ontfutselen, denk aan wachtwoorden.

Natuurlijk kan je de startpagina aanpassen via het optiescherm in de browser, maar de kans bestaat dat dit het niet oplost. Soms wordt namelijk de snelkoppeling aangepast die gebruikt wordt om Internet Explorer, Chrome of Firefox op te starten of worden andere methodes gebruikt. Hiermee haal je ook de rommel niet van je computer.

Oplossing:
Het is beter om eerst het gratis programma Adwcleaner te downloaden en uit te voeren. Het programma is in het Nederlands en hoef je niet te installeren. Tijdens het uitvoeren van dit programma wordt de schadelijke software verwijderd en wordt in de meeste gevallen de startpagina herstelt.

Als de pagina niet automatisch herstelt wordt kan je deze handmatig terugzetten via het opties scherm.

Lost dit het probleem niet op dan zou je Malwarebytes kunnen downloaden. Scannen met dit programma is gratis maar duurt wel een stuk langer dan Adwcleaner.

Oplossing getest op:
Windows 7 / Windows 8 / Windows 10

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.