Wat is bloatware en waarom heeft een laptop het

Bloatware is een begrip dat de laatste tijd steeds vaker in het nieuws komt. Hiermee wordt de software bedoelt die vooraf geïnstalleerd wordt op een computer of laptop waar de gebruiker niet om gevraagd heeft. In de meeste gevallen gaat het om gratis software of software die gedurende een aantal dagen gratis gebruikt mag worden.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Cyberlink PowerDirector of PowerDVD
  • McAffee antivirus of Nortont Internet Security
  • HP Magic Desktop (spelletjes voor kinderen)
  • Microsoft Office
  • Dropbox

In de meeste gevallen kan bloatware geen kwaad en is het puur om reclame te maken voor producten. Als Norton Internet Security al geïnstalleerd is op jouw laptop en je mag het 90 dagen gratis gebruiken dan is de kans aanwezig dat je na gebruik een jaar abonnement koopt. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere software. Lenovo is wel een uitzondering wat veilige bloatware betreft. Zij adviseren juist om bepaalde bloatware te verwijderen omdat het gevaarlijk kan zijn.

Wat antivirus software betreft, zoals Norton of McAffe, kan het soms interessant zijn om over te stappen op een andere leverancier om dat die beter of goedkoper is. Toch doen veel mensen dat niet omdat verlengen van het jaar abonnement in de meeste gevallen gemakkelijker is. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met het overstappen van energieleverancier, vroegen deden veel mensen dat ook niet.

Ik adviseer altijd om zoveel mogelijk bloatware te verwijderen die je toch niet gaat gebruiken. Als ik bij mensen op bezoek kom om een nieuwe laptop gereed te maken verwijder ik deze software. Dit kan heel gemakkelijk via onderstaand stappenplan:

  1. Rechter muisknop op de startknop
  2. Klik op “Configuratiescherm” in de lijst die verschijnt
  3. Klik op “Een programma verwijderen”
  4. Verwijder alle software van boven naar beneden die je niet herkent of gebruikt
  5. Bij twijfel kan je even Googlen op basis van de softwarenaam

Alternatieve oplossing is natuurlijk om Windows handmatig opnieuw te installeren. Nadeel is dan wel dat je zelf ook de drivers moet installeren. Deze kan je vinden op de website van de fabrikant die jouw laptop heeft gemaakt.

Je zal merken dat een laptop zonder bloatware veel fijner en mogelijk zelfs sneller werkt.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.