Gratis software installeren kies aangepast of custom

Op internet wordt veel software gratis aangeboden zoals:

  1. VLC Mediaplayer
  2. JAVA
  3. AVG Free Antivirus
  4. CCleaner

Wanneer je bijvoorbeeld JAVA installeert wordt er heel vaak de vervelende ASK Toolbar geïnstalleerd in al je browsers terwijl je daar niet om gevraagd hebt. Tijdens het installeren loop je een aantal stappen door en in een van die stappen vragen ze of de extra software geïnstalleerd mag worden. Dit vakje is standaard al aangevinkt.

Tijdens het installeren klikken de meeste mensen snel op “yes” of “ja” en voor dat ze het weten hebben ze de extra software geïnstalleerd. Die mensen reageren vervolgens geïrriteerd want hier hadden ze niet om gevraagd maar ze hebben er wel mee ingestemd.

De ASK Toolbar wordt door veel beveiliging software gezien als ongewenst en verwijderd. Meestal omdat het ook via andere software min of meer ongevraagd wordt geïnstalleerd. In sommige gevallen kan de software niet via het Configuratiescherm verwijderd worden. Een goede alternatieve oplossing is Adwcleaner

Een andere manier waarop extra software wordt geïnstalleerd is door in het begin te vragen of je “standaard” of “aangepast” wil installeren. Ze zeggen dan dat “aangepast” voor de meer ervaren gebruikers zijn en meer tijd kost. Hierdoor klikken de meeste mensen op “standaard” maar stemmen er dan wel meteen mee in om de extra software te installeren. Kies je voor aangepast dan wordt wel gevraagd of de extra software geïnstalleerd mag worden.

AVG Antivirus Free biedt zijn software gratis aan met als doel dat je de betaalde versie AVG Internet Security koopt omdat je tevreden bent over de gratis versie maar toch extra beveiliging wilt. De aankoop van de betaalde versie is daarom ook altijd binnen een paar minuten gedaan om de drempel laag te houden. Lees ook het artikel over bloatware om te lezen hoe bedrijven proberen je te verleiden hun software te gebruiken.

De reden dat er extra software wordt geïnstalleerd is omdat bedrijven die gratis software aanbieden op deze manier extra inkomsten krijgen. Google vergoed bijvoorbeeld CCleaner voor iedere keer dat via CCleaner de Google Toolbar wordt geïnstalleerd. De tweede reden is om virussen of malware te verspreiden. Dit wordt meestal gedaan via de minder bekende software.

Mijn advies:
Neem de tijd als je gratis software installeert. Het kan veel problemen en irritatie achteraf voorkomen. Bekijk iedere stap goed om te zien of je niet een vakje uit moet zetten. Een andere oplossing is om het programma Unchecky te installeren. Deze software zorgt ervoor dat de vakjes standaard uitgevinkt blijven.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.