Zijn Windows 10 licenties voor 50 euro betrouwbaar

Windows-10-LogoMocht je Windows 7 of 8 na 1 augustus willen upgraden dan zal je moeten betalen voor de upgrade. De gratis periode is dan voorbij. Voor een upgrade heb je een licentie nodig die tegen de 150 euro kost.

Het is dan interessanter om een nieuwe computer of laptop te kopen omdat daar ook Windows 10 bij geleverd wordt. Een goede laptop begint tegenwoordig op nog geen 400 euro.

Op internet kan je ook goedkopere licenties kopen voor nog geen 50 euro. Ik vond dat interessant en heb uitgezocht of het te vertrouwen valt want Coolblue rekent de normale/hoge prijs. Ik heb mijn twijfels over de goedkope licentie. De vraag is: waarom zou partij a hetzelfde product voor 100 euro goedkoper leveren?

In de sommige gevallen download je Windows van een vreemde downloadsite en installeer je het eerst in het Engels. Middels een ander programma zorg je er weer voor dat het in het Nederlands wordt getoond. Dit gaat dus allemaal buiten Microsoft om. Je weet dus nooit of deze versie van Windows is aangepast. Denk bijvoorbeeld aan virussen of malware. Met de meeste van deze goedkope licenties kan je ook geen upgrade uitvoeren.

Als je een licentie koopt kom je vaak de woorden “retail” en “oem” tegen. De laatstgenoemde is goedkoper en staat voor original equiment manufacturer. Deze licentie wordt alleen geleverd bij nieuwe computers. Volgens de voorwaarden van de licentie behoort de licentie tot deze specifieke computer. Je mag de licentie dus niet gebruiken voor een andere computer. Het is zelfs zo dat als je meerdere hardware onderdelen zoals een harde schijf + moederbord + processor verwisselt de licentie al komt te vervallen. Bij retail heb je hier geen last van. Deze licentie mag je eerst op computer a en dan op computer b installeren.

Mijn advies is daarom om niet een te goedkope licentie te kopen of een nieuwe computer. Wil je goedkoop een Windows Vista computer bijwerken naar Windows 10 koop dan een oem licentie.

8 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.