Avast neemt AVG over, nog meer pop-ups?

Logo van Avast.Een jaar of tien geleden kwam ik bij toeval terecht op de website van Avast toen ik een gratis anti-virus scanner zocht. Avast werkte goed en had als een van de eerste bedrijven een bootscan. Deze scan word uitgevoerd voordat Windows wordt gestart. Zo kon je goed virussen verwijderen.

Door de jaren heen heb ik veel van deze gratis versies geïnstalleerd bij mensen. De laatst 4 tor 5 jaar vaak geadviseerd om de betaalde versie te nemen omdat deze meer beveiliging bood. Dit omdat internetcriminaliteit nou eenmaal toeneemt.

De laatste jaren is Avast steeds commerciëler geworden wat ik heel jammer vind. Heb je een betaalde licentie dan tonen ze pop-ups om ook nog andere producten van Avast te kopen. Het is mogelijk deze pop-ups uit te zetten via Instellingen maar standaard staan ze aan. Een keer reclame maken kan maar iedere maand of zelfs week is irritant.

Een ander klein nadeel is dat je bij aanschaf of verlenging van een licentie goed moet kijken naar de prijzen. Vaak is een jaar duurder dan twee jaar maar drie jaar weer duurder dan twee jaar. Vreemd, maar snelle beslissers kunnen hier overheen kijken. Daarnaast bestaat de kans dat je als bestaande klant veel meer betaald bij verlening dan wanneer je een nieuwe licentie koopt. Deze prijzen veranderen ook regelmatig.

Ook AVG toont al jaren vervelende pop-ups om extra producten aan te schaffen. Maak uw pc nog sneller, schoon het register op komt rechts onderin het scherm te staan. Allemaal uitspraken waardoor normale gebruikers denken dat ze er goed aan doen om dit aan te schaffen. De licentie kosten zijn meestal rond de 50 euro per jaar. Net als bij Avast moet je ook bij het aanschaffen of verlengen goed letten op de prijzen om te voorkomen dat je niet teveel betaald.

AVG heeft het door de jaren heen ook al een aantal keren voor elkaar gekregen om veilige Windows systeembestanden als virus te zien en te verwijderen waardoor computers niet meer op konden starten. Dit wordt ook wel false positives genoemd.

Zelf ben ik niet echt meer tevreden over de producten van deze bedrijven gezien eerder besproken nadelen. Ik adviseer daarom om deze producten niet meer te gebruiken. Zelf gebruik ik op dit moment GData Internet Security wat heel goed bevalt. Een ander alternatief is Kaspersky Internet Security. Beiden zijn beschikbaar voor een prijs van nog geen 50 euro per jaar per apparaat.

Begin juli werd bekend gemaakt dat Avast het bedrijf AVG overneemt. De bedrijven die beiden veel pop-ups tonen gaan nu samen en mogelijk verder onder een naam. Ik denk dat het in het verleden al vaak genoeg aangetoond is dat bedrijven niet beter worden als ze andere bedrijven overnemen en daardoor flink groeien. Misschien dat ze nu minder pop-ups gaan tonen en zich weer bezig gaan houden met de kern en dat is toch beveiliging.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.