Apache Log Viewer handig voor access log webserver

Van de week moest ik de access logs van de Apache webserver onderzoeken om een probleem voor een klant op te lossen. Door de access logs te analyseren hoopte ik erachter te komen hoe de klant door de web applicatie had geklikt. De klant wist het zelf niet meer precies omdat het al een aantal dagen geleden was.

Het logbestand was meer dan 10.000 regels groot. Ik weet dat ik op de Linux server in de shell met grep een aantal filters uit kan voeren om het aantal regels te beperken zodat analyse makkelijker is. Echter zoveel ervaring heb ik niet. Ik heb daarom op internet gezocht naar een programma zoals kladblok dat een access log kan analyseren. Daarnaast wilde ik ook kunnen filteren en sorteren om het aantal regels te beperken.

Heel even heb ik nog gedacht aan Excel, maar de structuur van een access log is te vreemd dat Excel de data in een regel niet over meerdere kolommen kan verdelen. Na een aantal sites bezocht te hebben kwam ik uit op Apache Log Viewer. Dit is een Windows programma dat beschikbaar is in een gratis of betaalde variant. De betaalde variant biedt meer opties.

Ik heb een paar uur gewerkt met dit programma en het werkt heel goed en snel. Ik kon via de filters het aantal regels beperken tot het IP adres van de gebruiker en een specifieke URL. Het is een simpel programma en je weet er snel je weg in te vinden.

Apache Log Viewer om access logs te analyseren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.