Waar je op moet letten bij aanschaf van een laptop

Waar je op moet letten bij aanschaf van een laptop.Regelmatig krijg ik van mensen de vraag “waar moet ik op letten bij de aanschaf van een laptop”. Natuurlijk kan je naar de winkel gaan en je laten voorlichten of diverse webwinkels bezoeken om zo zelf deze vraag te kunnen beantwoorden. Om je alvast voor te bereiden op je toekomstige aanschaf heb ik hieronder een aantal tips staan voordat je naar de winkel gaat of een webwinkel bezoekt.

Welk merk?
Ik ben zelf altijd te spreken over de merken HP, Compaq, Asus of Lenovo. Belangrijk om te weten is dat je bij Lenovo een iets minder mooie laptop krijgt maar wel meer hardware voor hetzelfde geld. HP en ASUS kijken meer naar het design van de laptop en die zien er vaak heel mooi uit. Wil je helemaal een mooie laptop hebben dan kom je al snel uit bij Apple.

Welke schermgrootte?
Standaard is dit 15 inch, omgerekend een schermdiagonaal van 39 cm. Dit is de ideale schermgrootte vooral als je de laptop vaak verplaatst of meeneemt naar werk, school of op vakantie. Gebruik je de laptop vooral thuis kijk dan eens naar een 17 inch laptop, omgerekend 43 cm. Dit is net iets groter en biedt meer ruimte om bijvoorbeeld Word documenten naast elkaar te openen. Een 17 inch laptop is dus groter van formaat, zwaarder en zorgt ervoor dat de accu iets sneller leeg gaat. Naast draadloos is het scherm de grootste energie verbruiker.

De accu helemaal leeg laten lopen of niet?
Vroeger was het zo dat je de eerste paar keer de accu helemaal leeg moest laten lopen om optimaal van de levensduur gebruik te kunnen maken. Tegenwoordig zegt de ene leverancier dat het niets uit maakt en de volgende juist weer wel. Een duidelijk antwoord kan ik hier dus niet op geven. Veel laptops laden de accu tegenwoordig niet helemaal meer op om luiheid te voorkomen.

Je kan de levensduur van je accu besparen door hem eruit te halen als je hem thuis gebruikt. Vrijwel alle laptops werken ook zonder accu wanneer je gebruik maakt van netstroom. Helaas komt het wel eens voor dat de pootjes van de laptop op de accu zijn bevestigd waardoor je laptop wiebelt als je de accu verwijderd. Sommige leveranciers zorgen ervoor dat de accu vast in de laptop zit waardoor verwijderen niet mogelijk.

Hoeveel werkgeheugen RAM heb je minimaal nodig?
Voor normaal huis- tuin en keuken gebruik adviseer ik minimaal 4 GB RAM. Laptops met 2 GB RAM kan je het beste negeren omdat die soms traag reageren. Gebruik je op jouw laptop ook software om foto’s en video’s te bewerken of afbeeldingen, dan kan je het beste kijken naar een laptop met 8 GB RAM want dat werkt gelijk een stuk beter en sneller.

Een harde schijf of SSD wat is het verschil?
Een SSD is de opvolger van de harde schijf en staat voor solid state drive. Deze is vele malen sneller en zorgt ervoor dat een laptop in 15 seconden opgestart kan zijn. Ander voordeel is dat een SSD geen bewegende onderdelen bevat en daardoor minder snel slijt dan een harde schijf. Het defragmenteren van een SSD is ook niet nodig omdat bestanden anders worden opgeslagen. Een SSD bestaat uit chips waar de data opgeslagen wordt.

Het enige grote nadeel is de prijs. SSD is nog vrij duur in aanschaf. De gemiddelde SSD bied 128 tot 256 GB aan schijfruimte. Dit is toch weer een stuk minder dan de 500-1000GB die tegenwoordig standaard is voor een harde schijf. Voor ongeveer 50-100 euro meer heb je tegenwoordig al een SSD in jouw nieuwe laptop. Sommige laptops worden ook uitgebracht met een kleine SSD en een harde schijf.

Wat voor processor moet ik kiezen?
De processor is het hart van de laptop en zit bevestigd op het moederbord. De snelheid van dit onderdeel is een bepalende factor voor de prestaties van de laptop. Op dit moment zijn er maar twee processor fabrikanten Intel en AMD.

Mijn advies is om geen laptop aan te schaffen als die een Intel Celeron processor heeft omdat deze qua prestaties altijd tegenvallen. Dit zijn ook de goedkoopste processors die Intel heeft. Betere processors zijn de I3, I5 en I7 processors. Hoe hoger het getal hoe sneller en beter de processor en ook hoe duurder. Mijn advies is om altijd een I5 of hoger te nemen. Dan heb je meteen een goede processor die snel genoeg is voor vrijwel alle normale werkzaamheden. Bij een I3 merk je soms toch nog wat vertraging.

AMD heeft op dit moment processors met de namen A6 tot en met A10. Ook hiervoor geld dat hoe hoger het getal hoe sneller de laptop en hoe duurder. Net als bij de Celeron/I3 processor zou ik de A6 overslaan omdat dit het instapmodel is van de AMD A familie. Je ziet dat laptops met een A6 rond de 400 euro starten terwijl een laptop met een A8 maar 50 tot 100 euro duurder is. Mijn advies is daarom om minimaal een A8 of A9 processor te nemen voor de beste ervaring.

Hoe zit het met de garantie?
Standaard krijg je 1 jaar garantie op de laptop en 6 maanden garantie op de accu. Sommige leveranciers willen nog wel eens 2 jaar garantie geven of verkopen extra garantie erbij als los product. Vanuit Europese regels geldt voor elektronica standaard 2 jaar garantie.

Hier in Nederland geldt de regel dat de garantie net zolang geldt als de redelijke levensduur van een apparaat. Het nadeel is echter dat nergens staat beschreven wat een redelijke levensduur is. Naar mijn idee is 2-3 jaar redelijk. Dit is wel afhankelijk hoeveel je het apparaat gebruikt en hoe je ermee om bent gegaan.

Wat is de prijs voor een gemiddelde goede laptop?
Voor een gemiddelde laptop 15 inch zonder SSD harde schijf betaal je ongeveer 400-450 euro. Voor 50-100 euro meer heb je al een laptop met een SSD harde schijf. Deze investering is het zeker waard omdat dit de laptop een stuk sneller maakt.

Waarom zijn er geen verwijzingen naar webwinkels of laptops?
Ik heb dit niet gedaan omdat het aanbod zeer snel veranderd. Over 1 of 2 maanden, als iemand dit artikel leest, is het nog actueel maar zijn de laptops die ik adviseer misschien niet meer beschikbaar. Wil je een laptop kopen en een overzicht van de beste aanbiedingen zien? Kijk dan eens op Knibble.nl. Deze website vergelijkt de aanbiedingen van meer dan 100 webshops.

Heb jij een tip die hierboven niet vermeld staat? Deel hem dan door een reactie onder dit bericht te plaatsen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.