Controleren of je accounts gestolen zijn

De gemiddelde internetter heeft tegenwoordig misschien wel tientallen accounts voor social media, webwinkels, diensten die hij/zij afneemt voor bijvoorbeeld stroom/gas/water. Natuurlijk weet iedereen dat je voor ieder account een ander wachtwoord moet nemen. Maar wees nou eerlijk de meeste gebruiken één wachtwoord voor meerdere accounts.

Wachtwoorden als “1234” of “abcd” of “wachtwoord1” kan je tegenwoordig echt niet meer gebruiken! Of nog leuker, namen van de kinderen, kleinkinderen, eerste auto, huisdier, woonplaats. Dit zijn gegevens die anderen gemakkelijk kunnen achterhalen mochten ze een poging willen doen om het wachtwoord te raden. Maak een sterk wachtwoord en bezoek ook eens de website van LastPass om wachtwoorden te beheren.

Toch komt geregeld in het nieuws dat er weer accounts gestolen zijn door hackers. Vaak gaat het dan om gebruikersnamen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden. Niets aan de hand zou je denken. Echter zijn er websites die wachtwoorden gebrekkig of zelfs niet versleutelen. De hackers zien dan gewoon het wachtwoord “goudvis12” staan.

Op internet is er een website genaamd “have i been pwned?” waar je op kan controleren of jouw e-mailadres is gestolen door hackers. Voer je e-mailadres eens in en kijk naar het resultaat. De website is te vertrouwen maar geeft geen totaalbeeld omdat ze geen toegang hebben tot alle uitgelekte accounts.

Het advies is en blijft daarom nog steeds gelden: pas regelmatig je sterke wachtwoorden aan!

Controleren of je accounts gestolen zijn op haveibeenpwned.com.

 

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.