Verlaag de resolutie niet maar pas de DPI aan voor grotere letters

DPI staat voor dots per inch.Schermen worden steeds groter en grafische kaarten kunnen steeds hogere resoluties aan waardoor het beeld nog scherper wordt dan jaren geleden. Een tweede voordeel van een hogere resolutie is dat er meer op het scherm past doordat icoontjes en vensters kleiner worden. Dit voordeel is voor sommige mensen ook een nadeel omdat het te klein wordt.

Regelmatig krijg ik van gebruikers de vraag hoe letters op het scherm groter gemaakt kunnen worden. Sommige experimenteren zelf en verlagen de resolutie. Dit zorgt in alle gevallen tot een minder scherp beeld of vreemde verhoudingen. De beschikbare resoluties worden bepaald door het scherm in combinatie met je grafische kaart.

De resolutie bestaat altijd uit twee getallen, bijvoorbeeld: 1920×1080 en geef het aantal pixels aan dat horizontaal en verticaal getoond moeten worden. In dit voorbeeld staan er dus horizontaal 1920 en verticaal 1080 pixels. Elke pixel vormt een onderdeel van het beeld dat de gebruiker ziet. In totaal zijn er dus 2.073.600 pixels beschikbaar. Door de resolutie te verlagen naar bijvoorbeeld 1280×1024 houd je nog maar 1.310.720 pixels over. Alle pixels worden altijd over het volledige scherm verdeeld en hoe meer pixels hoe dichter deze op elkaar worden geplaatst zonder tussenruimte.

Het juiste antwoord om scherp beeld te behouden maar toch de letters groter te maken is door de DPI waarde te verhogen. DPI staat voor dots per inch. Binnen Windows kan je de DPI waarde die standaard op 100% staat verhogen naar bijvoorbeeld 125% zonder verlies van scherpte.

DPI wijzigen in Windows 8:

  1. Sluit alle programma’s
  2. Klik met rechter muisknop op het Bureaublad en klik op “Schermresolutie”
  3. Selecteer bij “Resolutie” de instelling waar aanbevolen achter staat
  4. Klik onderin het scherm op “Toepassen”
  5. Klik op “Tekst en andere items groter of kleiner maken”
  6. Schuif het blokje tussen “Kleiner” en “Groter” naar het midden
  7. Klik onderin het scherm op “Toepassen”
  8. Start de computer opnieuw op
  9. De letters zijn nu groter maar het beeld nog steeds scherp

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.