KPN modem gereset en draaloos netwerk en printers werken niet meer

KPN modem gereset en alle aangepaste instellingen zijn gewist.Probleem:
Een kennis stuurt me via WhatsApp een verzoek of ik langs kan komen. Hij kan niet meer printen en ook maakt zijn smartphone geen verbinding meer met het draadloos netwerk van de KPN modem. Hij heeft zelf al alle apparaten opnieuw opgestart en de kabels gecontroleerd.

Opnieuw opstarten of resetten:
Een modem van KPN of Ziggo heeft over het algemeen twee fysieke knoppen. Een knop om hem mee aan en uit te zetten en een om hem te resetten. Voor resetten moet je meestal de knop wat langer ingedrukt houden omdat alle instellingen daarna gewist worden. Vaak zeggen providers dat je de modem moet resetten als je problemen hebt met je internetverbinding. Ze bedoelen hiermee dat je de modem opnieuw op moet starten. Dus heel simpel gezegd even aan en uit moet zetten. Echter sommige mensen resetten dan hun modem letterlijk en wissen daarmee hun instellingen.

Oplossing 1 – draadloos netwerk:
Een korte blik op de lampjes geeft aan dat het draadloos netwerk gewoon zou moeten werken. Het wifi lampje van de KPN modem Experiabox knippert zo af en toe. De kennis heeft in het verleden het draadloos netwerk een eigen naam gegeven maar dit komt niet voor in de lijst met beschikbare netwerken. Via zijn computer die verbonden is via de kabel heb ik ingelogd op de modem. Alle aangepaste instellingen zijn weg inclusief het wachtwoord om in te loggen op de modem. Het lijkt er dus op dat de KPN modem gereset is.

Vijf minuten later staan alle aangepaste instellingen er weer in. Toch werkt het draadloos netwerk nog steeds niet. Het komt wel voor in de lijst met beschikbare netwerken maar na het invoeren van de netwerksleutel maakt hij geen verbinding. Een kort onderzoek wijst uit dat er meerdere draadloze netwerken in de buurt zitten. De KPN modem mag zelf een vrij kanaal vinden. Dit geeft al snel problemen dus heb ik opnieuw ingelogd in de KPN modem en kanaal 6 ingesteld als standaard. Hierna kan er wel verbinding gemaakt worden en is het probleem dat de smartphone geen internet heeft opgelost.

Oplossing 2 – HP OfficeJet 4630 all-in-one draadloze printer werkt niet meer:
Aangezien het draadloze netwerk teruggezet was naar de fabrieksinstellingen had de printer ook geen verbinding meer. Even opnieuw verbinding maken met het netwerk door op de printer de draadloze wizard uit te voeren zorgde ervoor dat dit probleem ook zo opgelost was. Gelukkig had de printer nog zijn IP-adres onthouden waardoor de computer de printer nog steeds wist te vinden.

Mocht na bovenstaande oplossing printen vanaf de computer niet meer werken dan kan je het beste de printer verwijderen van de computer. Voeg hierna de printer opnieuw toe. Heb je een HP printer dan is de snelste methode om op Start > Alle programma’s > HP > Een apparaat toevoegen te klikken. De computer gaat dan in het draadloze netwerk zoeken naar beschikbare printers.

Oplossing 3 – HP LaserJet Pro P1102w werkt niet meer:
De P1102w is een draadloze printer zonder display om direct instellingen op de printer te wijzigen. Er is dus geen mogelijkheid om vanaf de printer verbinding te maken met het draadloze netwerk. Voor deze printer geldt hetzelfde probleem als voor de HP OffieJet 4630 printer. De P1102w kan alleen vanaf de computer verbonden worden met het netwerk tijdens installatie.

Op de computer ontbrak de software om de printer verbinding te laten maken met het draadloze netwerk. Opnieuw de software installeren om zo ontbrekende software toe te voegen werkte niet. De enige oplossing was om alle software voor de printer te verwijderen. Start de computer vervolgens opnieuw op en installeer de software opnieuw. De software zal dan vragen of de printer via kable of draadloos verbinding moet maken. Als je voor draadloos kiest moet je de printer tijdelijk verbinden met de computer via een USB kabel.

Oplossing getest op:
Windows 10, KPN Experiabox, Samsung Galaxy smartphone, Motorola X smartphone, HP OfficeJet 4630, HP LaserJet Pro P1102w

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.