Xibo migratie van Windows 7 naar Android

Logo van Xibo.Ongeveer vier jaar geleden gaf het bestuur van mijn atletiekvereniging Scorpio aan dat ze graag een modernere versie van de lichtkrant wilde hebben. Op dat moment werd er nog gebruik gemaakt van een lichtkrant met rode leds. Het bestuur wilde meer richting een narrow casting systeem, maar dan zonder dure maandelijkse abonnement dat door diverse leveranciers werd aangeboden.

Na een onderzoek ben ik uitgekomen op het open-source narrowcasting systeem Xibo dat beschikbaar is voor Windows, Android en Linux. Ik heb toen gekozen voor een MSI WindBox computer met Windows 7 en dit via een HDMI kabel verbonden met een groot plat LG scherm. Op deze computer was de client- en serversoftware geïnstalleerd. Voor de server software werd gebruik gemaakt van XAMPP als webserver omdat Xibo via de browser beheerd moet worden.

In de afgelopen jaren heeft het systeem er een keer uitgelegen omdat de MSI WindBox kapot was gegaan. Deze is toen onder garantie gerepareerd. Tijdens de reparatie heb ik veel reacties gekregen van mensen waarom het niet meer werkte. Persoonlijk had ik  niet verwacht dat mensen er aan gewend waren dat het laatste nieuws van de vereniging op het scherm werd gepresenteerd. Vooral mensen die alleen zaten of geen gesprek aan het voeren waren keken naar het scherm.

Eind 2016 is het LG scherm kapot gegaan buiten de garantie periode. Repareren kon maar de kosten hiervan waren hoger dan de halve aanschafwaarde van het scherm. Er is toen een nieuw Samsung scherm aangeschaft die ook meteen een aantal inches groter was. In dezelfde periode is de bliksem ingeslagen en die heeft zich blijkbaar via de KPN modem over de netwerkkabels verspreid naar een ASUS router en de MSI WindBox. Het gevolg was dat de router en de WindBox niet helemaal juist meer functioneerde. De MSI WindBox werkte nog wel maar had het soms spontaan zwaar of liep zelfs vast.

Xibo migratie naar MiniX Neo-X7.Na overleg is besloten om deze te vervangen en is er overgestapt op een Android PC genaamd MiniX Neo X7. Helaas was het niet mogelijk om de client- en serversoftware op de MiniX Neo X7 te installeren. Op de MSI WindBox werd gebruik gemaakt van de Windows client software van Xibo. Voor de MiniX Neo X7 wordt er gebruik gemaakt van de Android client software van Xibo. Klein nadeel is dat je hiervoor wel een licentie aan moet schaffen die ongeveer 32 euro kost.

Om Xibo te kunnen beheren is de serversoftware gemigreerd naar de externe webserver die ook wordt gebruikt voor www.atvscorpio.nl.  Onderhoud van de webserver hoeft niet meer gedaan te worden omdat dit valt onder de verantwoordelijkheid van de hostingpartij.

Inmiddels wordt deze nieuwe opstelling alweer enkele maanden gebruikt en zijn er nog geen problemen of down time geweest. Ik heb zelfs het idee dat het soepeler loopt op de MiniX Neo X7 dan op de MSI WindBox.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.