Commandprompt programma’s om Windows problemen op te lossen

Windows heeft zelf een aantal gratis commandprompt programma’s om problemen op te lossen. Een aantal van deze programma’s bespreek ik in dit blog. Heb je problemen met jouw computer probeer deze programma’s eens.

Voor alle programma’s geldt dat je deze uit moet voeren in een “commandprompt” scherm. Dat is het zwarte scherm met witte tekst dat doet denken aan het MS-DOS tijdperk. Wordt ook wel “cmd” genoemd. Je moet dit programma als “Administrator” opstarten zodat je de hoogste rechten krijgt. Dit scherm kan je het gemakkelijkste openen door met je rechter muisknop op de startknop te klikken en vervolgens voor “Opdrachtprompt (Administrator)” te kiezen. Bevestig vervolgens je keuze.

De meeste programma’s kan je ook gebruiken in de “Veilige modus” of wanneer je opgestart hebt van opstart herstelmedia zoals een DVD of USB stick. Wil je alle opties van het programma zien typ dan achter de naam van het programma een spatie gevolgd door /? en druk op enter.

sfc.exe (system file checker) – Windows systeembestanden herstellen
Met dit programma kan je de systeem bestanden van Windows controleren en repareren. Handig wanneer Windows niet helemaal meer juist functioneert. Nadat je dit programma hebt uitgevoerd moet je de computer opnieuw opstarten. Het uitvoeren van dit programma kan soms meer dan een uur duren.

Na het scannen zal het programma aangeven of er problemen zijn gevonden en of die opgelost zijn of niet. In sommige gevallen moet je deze handmatig herstellen. Heb je niet zoveel ervaring met computers vraag dan een expert om hulp.

Voorbeeld:
sfc /scannow

chkdsk (checkdisk) – Harde schijf op fouten controleren
Dit programma is al beschikbaar sinds MS-DOS en lost tot op de dag van vandaag nog steeds veel problemen op. Met dit programma kan je een harde schijf, eigenlijk een partitie, controleren op fouten en deze oplossen. Op internet gaan verhalen rond dat dit programma meer kapot maakt dan repareert maar dit heb ik zelf nooit meegemaakt.

Voor het beste resultaat kan je dit programma beter uitvoeren vanaf opstart herstelmedia. Als je opdracht geeft aan dit programma om de partitie te scannen waar Windows opstaat wordt je al gedwongen om opnieuw op te starten.

Voorbeeld:
chkdsk c: /f /r
C: is in bovenstaand voorbeeld de station schijfletter en kan dus afwijken

bootrec (bootrecord) – Windows wordt niet meer herkend
Het kan wel eens voorkomen dat Windows niet meer opgestart kan worden. De computer geeft als foutmelding dat er geen besturingssysteem of harde schrijf partitie gevonden kan worden. Dit kan betekenen dat de harde schijf niet meer weet dat er een partitie of besturingssysteem geïnstalleerd is. Dit wordt geregistreerd in het master boot record, afgekort mbr, wat je eigenlijk kan vergelijken met het register van een hotel. Door het mbr te herstellen kan het probleem opgelost worden. Mocht dit het probleem niet oplossen dan is de kans groot dat de harde schijf kapot is.

Om bootrec te gebruiken moet je de computer opstarten vanaf herstelmedia. Doe je dat niet dan kan je ook het mbr niet herstellen omdat dit in gebruik is.

Voorbeeld:
bootrec /fixmbr

4 reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.