Gratis WordPress plugins die ik vaak gebruik

Door de jaren heen heb ik al aardig wat WordPress websites ontwikkeld. Inmiddels heb ik een lijstje van plugins die ik vrijwel altijd installeer voor nieuwe WordPress websites. Het zijn gratis plugins die vrijwel allemaal in het Nederlands beschikbaar zijn. Deze plugins worden goed onderhouden en zijn te vertrouwen.

Contact Form 7
Met deze plugin kan je gemakkelijk een contactformulier maken dat getoond wordt op de voorkant. Andere implementaties zijn inschrijfformulieren of simpele bestelformulieren.

Yoast SEO
Deze plugin is eigenlijk voor ieder blog onmisbaar. Het voegt waardevolle functionaliteit toe om je SEO te verhogen. De plugin werkt zeer simpel en geeft aan waar en waarom je content moet verbeteren.

Per bericht geeft de plugin met een stoplicht kleur aan of je voldoet aan de SEO eisen. De gedachte is natuurlijk dat alle berichten groen moeten zijn, maar dat is niet altijd nodig zoals je kan lezen in het artikel The temptation of the green bullet in YoastSEO!

Broken link checker
Schrijf je regelmatig een blog dan gebruik je ook veel interne en externe links. Na een aantal jaren kan het voorkomen dat deze niet meer werken omdat de pagina of de website niet meer bestaat. Deze plugin controleert eens per week of je links nog werken en stuurt je via e-mail een rapport toe.

Autoptimze
Deze plugin maakt jouw website sneller door je HTML, JS, CSS te comprimeren en alle JS en CSS bestanden samen te voegen. Een browser mag maar een aantal verbindingen naast elkaar opzetten met je website om bestanden te downloaden. Hoe minder bestanden hoe sneller de website dus is gedownload.

Goed testen is wel belangrijk want soms kan het voorkomen dat door samenvoegen bepaalde functionaliteit niet meer werkt. Dit kan komen doordat bepaalde code die afhankelijk is van andere code te vroeg wordt ingeladen. Mocht dit een probleem vormen dan kun je deze bestanden uitsluiten van optimaliseren.

WP Smush
Ook deze plugin maakt jouw website sneller door de afbeeldingen die je gebruikt te comprimeren. Door de batch functionaliteit kan je alle afbeeldingen die je in het verleden hebt geupload ook comprimeren. De plugin is er in een gratis en betaalde versie waarin de laatste versie natuurlijk meer opties bied. De gratis versie is voldoende opties voor de gemiddelde website.

Akismet Antispam
Deze plugin voorkomt dat er spam reacties onder berichten worden geplaatst. Activeer je de reactie mogelijkheid onder een pagina of bericht dan is deze plugin installeren een goed idee. Doe je dat niet en wordt jouw website populair dan komen er ook steeds meer spam reacties die je handmatig moet verwijderen. Dit kan een behoorlijke klus worden. De plugin is gemaakt door de makers van WordPress zelf en niet-commerciële websites mogen de plugin gratis gebruiken.

Yet Another Related Posts Plugin (YARPP)
Door deze plugin te installeren komt er onder ieder bericht een lijstje van berichten te staan die gerelateerd zijn aan het huidige bericht. Goed voor de SEO en om bezoekers op jouw website te houden. Je geeft ze immers een reden om op jouw website te blijven. De plugin biedt heel veel opties. Zo kan je de berichten op basis van titel of uitgelichte afbeelding tonen.

WP Super Cache
Ook dit is een plugin die jouw website sneller maakt door pagina’s alvast te genereren en op de webserver op te slaan. Iedere keer als een bezoeker een pagina opvraagt moeten HTML, JS en CSS bestanden verzameld worden en moet de database geraadpleegd worden voor de dynamische content. Dit kost tijd. WP Super Cache stuurt in plaats van deze acties uit te voeren de gegenereerde pagina terug naar de bezoeker. Scheelt enorm in de laadtijd.

Testen is wel een aandachtspunt omdat verkeerde instellingen ervoor kunnen zorgen dat de gegenereerde pagina’s niet meer opnieuw worden gegenereerd. Hierdoor kan het dus voorkomen dat bezoekers oude content te zien krijgen.

Wordfence Security
Ook deze plugin moet je zeker installeren want het verhoogd de beveiliging van je website. Deze plugin blokkeert namelijk bezoekers/robots met kwade bedoelingen die proberen in te breken op jouw website. Je moet dan denken aan DDOS aanvallen of het veelvuldig proberen te raden van gebruikersnamen en wachtwoorden. De plugin komt in een gratis en betaalde versie. De betaalde versie bied meer opties maar de gratis versie biedt al meer dan genoeg functionaliteit.

Een reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.