Microsoft Word .docx bestand uitpakken

Vanaf Microsoft Office 2017 lanceerde Microsoft nieuwe bestandsextensies om nieuwe functionaliteiten mogelijk te maken. Voor Word werd de bekende .doc extensie vervangen door de .docx extensie die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Als je gebruik maakte van .docx kon je onder andere nieuwe opmaak functionaliteiten gebruiken die je documenten er mooier uit lieten zien.

Nadeel was dat .docx bestanden niet geopend konden worden door Office 2013 versies en eerder. Deze hadden nog nooit van .docx gehoord. Dit betekende toen dus dat veel gebruikers bestanden niet meer konden openen omdat ze te nieuw waren. Na veel kritiek heeft Microsoft een update uitgebracht waardoor .docx bestanden ook geopend konden worden met oudere versies van Office.

Inmiddels is het 2017 en heeft Microsoft aangegeven dat eind dit jaar de ondersteuning voor Office 2007 komt te vervallen. Inmiddels zijn Office 2010 en 2013 ook niet meer de nieuwste versies. Tegenwoordig heb je de keuze uit Office 2016 en Office 365. Voor de laatste variant moet je jaarlijks betalen. Op deze manier verdient Microsoft jaarlijks geld en niet eenmalig bij aanschaf.

Een feit die weinig mensen weten is dat bestanden met de .docx extensie eigenlijk een archief zijn van meerdere bestanden. Je kan deze extensie dus vergelijken met .rar of .zip. Met de ingebouwde “Gecomprimeerde (gezipte map)” functionaliteit in Windows kan je dit bestand niet uitpakken. Het lukt wel als je het gratis 7-zip installeert. Nadat je het bestand hebt uitgepakt zie je meerdere mappen met daarin .xml bestanden. Al deze bestanden vormen jouw Word document.

Hoe pak je een Microsoft Word .docx bestand uit:

  1. Zorg ervoor dat je 7-zip hebt geïnstalleerd
  2. Klik met rechts op het .docx bestand en wijs het menu “7-zip” aan
  3. Klik met links op het menu dat uitklapt op “Pak uit naar ….”
  4. Het resultaat is een map met daarin weer bestanden en mappen

Wat heb je aan deze informatie?
Het is een interessant feit om te weten hoe een bestand werkt en wat je er nog meer mee kan doen. Daarnaast bied het misschien ooit een reddingsoptie als er data in een bestand zit wat niet meer geopend kan worden. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld dat het bestand beschadigd is of Word niet meer gebruikt kan worden.

Aantal screenshots:

Screenshot van een uitgepakt .docx bestand.

Screenshot van een map dieper in een uitgepakt .docx bestand.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.