Efficiënt afbeeldingsopties gebruiken in WordPress

In WordPress is het heel gemakkelijk om afbeeldingen toe te voegen via de knop “Media toevoegen” boven de WYSIWYG editor. Je kan afbeeldingen slepen naar het venster of selecteren via de knop “Bestanden selecteren”. De meeste gebruikers uploaden zo afbeeldingen en voegen die direct toe aan hun blog en klaar. Maar wist je dat WordPress ook opties biedt om standaard een aantal extra gegevens toe te voegen aan de afbeelding zoals:

  • Titel
  • Onderschrift
  • ALT tekst
  • Omschrijving

Dit noemen we ook wel metagegevens die gekoppeld worden aan de afbeelding. De velden worden zichtbaar zodra je een afbeelding selecteert. De bekendste is natuurlijk de ALT tekst die ervoor zorgt dat zoekmachines zoals Google en Bing snappen wat er op een afbeelding wordt getoond. Wist je dat deze ALT tekst ook gebruikt wordt door screenreader software om voor te lezen wat de afbeelding toont voor slechtzienden.

Mijn advies is om deze velden na het uploaden meteen in te vullen. Elke keer als je de afbeelding gebruikt worden die gegevens ook gebruikt. Dit scheelt in de toekomst ook tijd en je hoeft er niet meer over na te denken. Het is altijd mogelijk om de gegevens per pagina of blog aan aan te passen. Op deze manier werk je efficiënter met deze functionaliteit.

Uit ervaring weet ik dat de meeste gebruikers deze velden zelden invullen terwijl het toch zo makkelijk kan. WordPress kan zelfs exif-data van afbeeldingen uitlezen. Dit is meta data die door gebruikers toegevoegd kan worden aan bestanden. Een vorm van exif-data is bijvoorbeeld de titel die meteen in het titel veld ingevuld kan worden.

Houd rekening met de onderstaande tips als je na het uploaden deze velden gaat invullen:

  • Gebruik onderschrift om de bron te vermelden wegens auteursrecht
  • Gebruik ALT tekst om te omschrijven wat er op de afbeelding wordt getoond
  • Gebruik ALT tekst voor SEO doeleinden

Werk je veel met afbeeldingen? Installeer dan het gratis WP Smush zodat je afbeeldingen sneller ingeladen worden.

Wordpress Media Invoegen scherm

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.