Wat is een regular of headless cms

Een aantal weken geleden kwam ik het begrip headless cms tegen op emerce.nl. Het begrip cms, wat staat voor content management system, was mij al wel bekend omdat mijn website WordPress gebruikt als cms. Andere bekende cms systemen zijn Joomla en Drupal.

Maar headless cms kende ik nog niet en daarom ben ik op onderzoek uit gegaan. Het begrip staat los van het begrip cms maar het heeft wel met elkaar te maken. Als er gesproken wordt over headless cms wordt het standaard cms ook wel regular cms genoemd. Lang leve nieuwe begrippen voor dezelfde betekenis.

Onder cms wordt verstaan:

  • Een achterkant omgeving, meestal back-end genoemd, wat beheerders zien
  • Een voorkant omgeving, meestal front-end genoemd, wat bezoekers zien
  • Functionaliteit om data op te slaan in een database

Onder een headless cms wordt verstaan:

  • Functionaliteit om data op te slaan in een database
  • Een achterkant omgeving, meestal back-end genoemd, wat beheerders zien
  • Geen voorkant omgeving, die moet zelf ontwikkeld worden
  • API functionaliteit om data uit de database op te halen of erin op te slaan

Het nadeel van de huidige cms systemen zoals Drupal of WordPress is dat de voorkant gebaseerd is op het cms. Je kan dus niet gemakkelijk een Drupal cms vervangen door een WordPress cms. Immers de manier om data op te halen en te tonen verschilt tussen beiden systemen.

Met een headless cms is dit wel mogelijk want de voorkant ontwikkel je helemaal zelf. Het headless cms zorgt er alleen voor dat je de data krijgt middels API verzoeken. API staat voor application programming interface dat bestaat uit een verzameling definities voor data uitwisseling. Met een API verzoek kan je bijvoorbeeld alle pagina’s uit de database ophalen of een nieuwe pagina opslaan. Je communiceert dus niet direct met de database.

Is headless cms dan de oplossing en opvolger van het regular cms? Aan de ene kant wel. Het voordeel is de volledige vrijheid voor ontwikkelaars. Ze kunnen alles doen op de manier zoals zij dat willen. Dit heeft meteen ook weer een nadeel en dat is dat de ontwikkelaars ook alles zelf moeten ontwikkelen. Er is geen basis functionaliteit zoals bijvoorbeeld WordPress die wel heeft voor het maken van thema’s.

Natuurlijk kan een ontwikkelaar wel gebruik maken van Zend Framework voor de voorkant. Met een aantal API verzoeken kan een overzicht van nieuwsberichten getoond worden. Na een paar jaar kan Zend Framework ingeruild worden voor bijvoorbeeld het Symphony framework. Het cms en de api verzoeken blijven dan hetzelfde.

Voorbeelden van headless cms leveranciers:

Headless cms van Contentful.com
Headless cms van Contentful.com.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.