Datumcontrole voor https beveiligde websites

Sommige websites maken gebruik van een beveiligde verbinding die begint met https://. Op deze manier wordt data tussen bezoeker en website versleuteld verstuurd. Om een beveiligde verbinding te mogen gebruiken moet een website een SSL certificaat kopen. Dit geeft de website toestemming om een https:// verbinding te gebruiken. Voor de bezoeker zorgt dit voor een betere beveiliging.

Een certificaat moet jaarlijks betaald worden. Het aantal betaalde jaren bepaald de geldigheid van het certificaat. Stel je koopt vandaag een SSL certificaat voor 1 jaar, dan is dit geldig tot 12-07-2018. Tot en met deze datum is jouw website beveiligd via https://. Als het na 12-07-2018 niet is verlengd zal het certificaat niet meer erkend worden door een browser. Het resultaat is dat een browser zegt dat de https:// beveiligde verbinding niet te vertrouwen valt. De verbinding zelf werkt nog steeds alleen kan de browser niet garanderen dat het certificaat juist is.

Voor controle van de geldigheid kijkt de browser naar de datum ingesteld op jouw computer. Deze vergelijkt hij met de begin- en einddatum van het certificaat. Valt de datum en tijd buiten de begin- en einddatum dan wordt het certificaat niet meer erkend.

Het kan voorkomen dat het certificaat nog wel geldig is maar toch niet meer wordt erkend. Een veel voorkomende reden is dat de datum en tijd op jouw computer niet juist staat ingesteld. Stel je datum staat 2 jaar terug, dan blijkt uit de vergelijking dat het certificaat niet geldig is. Het certificaat is pas in de toekomst geldig.

Naast dat SSL certificaten niet erkend worden zijn er ook websites van onder andere banken die je de toegang ontzeggen als de datum en tijd niet juist is ingesteld. Ook Windows kan problemen ondervinden met het downloaden van updates.

De reden dat een datum en/of tijd niet juist ingesteld is komt door:

  • De batterij op het moederbord is leeg, tijd loopt niet door als computer uit staat
  • De datum en tijd is bewust anders ingesteld of nooit juist ingesteld
  • De tijdzone is verkeerd, staat bijvoorbeeld op Griekenland ingesteld

Conclusie:
Geeft een browser aan dat het certificaat verlopen is of dat de beveiligde https:// verbinding niet te vertrouwen valt? Controleer dan eerst even de datum en tijd op de computer.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.