Apache + MariaDB + PHP 5.6 + PHP 7.1 installeren op Windows

Van de week moest ik een Windows 8 laptop, voorzien van Zend Server 7 met PHP 5.4, bijwerken naar PHP 5.6 en PHP 7.1. De reden dat beiden versies nodig waren kwam omdat er op de laptop websites worden ontwikkeld die van PHP 5.6 bijgewerkt moeten worden naar PHP 7.1. PHP 7.1 is de laatste versie en zoals velen weten is PHP 7 een stuk sneller dan PHP 5.

Zend Server heeft inmiddels Zend Server 9 uitgebracht maar deze biedt alleen geen ondersteuning voor meerdere PHP versies. Is op zich wel logisch. Maar het bedrijf achter Zend Server, genaamd Zend, is de ook de ontwikkelaar van de programmeertaal PHP. Stiekem had ik toch wel verwacht dat zij een optie hiervoor aan zouden bieden.

Ik ben vervolgens op internet gaan zoeken naar een handleiding hoe ik handmatig een webserver kon installeren met Apache + PHP + MariaDB. Al snel kom je uit op WAMP of XAMPP, een compleet pakket met een installatie wizard die alles voor je doet. Voor standaard ontwikkeling prima maar ik wilde het zelf installeren. Is veel leerzamer en bied meer vrijheid.

Ik ben uiteindelijk op de website van Dionysopoulos.me terecht gekomen. Op deze website heb ik een handleiding gevonden om meerdere PHP versies naast elkaar te installeren. In de handleiding wordt uitgegaan van PHP 5.4 / 5.5 / 5.6. Ik heb gebruik gemaakt van PHP 5.6 en 7.1 met Apache 2.4.2 en Maria-DB 10.1. Het principe is hetzelfde alleen de versies verschillen. De handleiding werkte perfect.

Belangrijke toevoeging:
Vergeet niet aan jouw vhost de volgende regel toe te voegen boven de regel die begint met <Directory. Doe je dit niet dan wordt de php.ini van de standaard PHP versie ingeladen. In mijn situatie zorgde dit ervoor dat PHP PDO MySQL niet werd ingeladen. PHP 7 was mijn standaard versie maar ik wilde PHP 5.6 gebruiken terwijl de php.ini van versie 7 werd gebruikt.

FcgidInitialEnv PHPRC “c:/PHP/5.6/”

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.